Vijesti

Holokaust kao lekcija za budućnost

 Može li se Holokaust ponoviti? Prema izraelskom veleposlaniku Ilanu Moru, koji je jučer posjetio Slavonski Brod- može.

Jedino nas demokracija može obraniti od ponavljanja povijesti, i za nju se vrijedi boriti, kazao je veleposlanik u svom izlaganju pred profesorima, učiteljima i prosvjetnim djelatnicima. Naime, Agencija za odgoj i obrazovanje u Slavonskom Brodu organizirala je stručni skup pod nazivom 'Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti'. Loranda Miletić iz agencije kazala je da stručne skupove na ovu temu organiziraju posljednjih 17 godina kako bi kroz obrazovni sustav educirali mlade o ovoj teškoj, ali iznimno važnoj temi.

Iako je ovih dana obilježena 75. godišnjica oslobođenja Auschwitza, radi se o univerzalnoj temi učenja tolerancije, mira i nenasilja, a ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje doktorica znanosti Dubravka Brezak Stamać, istaknula je da obrazovni sustav ima vrlo važnu ulogu u vremenu dezinformacija koje kolaju javnim prostorom. Unatoč tome što imamo otvorenu platformu znanja putem interneta, mnogo je lažnih informacija, a mnogi ni ne znaju za povijest Židova u svojim lokalnim zajednicama.

Organizatorice su tako istaknule kako je židovsku zajednicu u Slavonskom Brodu prije Drugog svjetskog rata činilo oko 700 građana, koji su netragom nestali u logorima, pa je danas ta zajednica praktički nepostojeća, a sinagoga je spaljena, kao i ona u Vinkovcima ili Zagrebu. Na njihovu mjestu nikad ponovno ništa nije sagrađeno, a upravo te praznine govore o sugrađanima kojih više nema.

Kao dio programa ovog stručnog skupa, sudionici su pogledali hvaljeni film Dnevnik Diane Budisavljević koji se temelji na istinitoj priči o ženi koja je spašavala djecu tijekom rata iz čistog altruizma, a unatoč tome što ju često uspoređuju sa Schindlerovom listom, redateljica Dana Budisavljević kazala je kako je osnovna razlika među njima to što je Schindler počeo iz koristoljublja, dok je Diana spasila 10 tisuća djece iz logora iz altruističnih razloga.

Nakon samog filma, sudionici su mogli razgovarati sa redateljicom, a danas su se zaputili u Gimnaziju Matija Mesić, gdje su mogli pogledati učeničke izložbe na ovu temu, ali i dokumentarni film koji su učenici sami napravili sa mentoricom, profesoricom hrvatskog jezika Andrijanom Nemet Kosijer. Kako nam je ispričala, u svom radu posvetili su se proučavanju židovskih obitelji iz Slavonskog Broda kojima se u nekom trenutku gubi svaki trag.

Ravnatelj Zlatko Markovinović napomenuo je da, unatoč tome što je novi način obrađivanja povijesti i ove teme ušao u gimnazijski kurikulum od ove godine, njihova škola posebnu pozornost temi posvećuje već dvije godine, a sve u sklopu projekata koji uče mlade toleranciji i empatiji. Stoga se i njihovi profesori redovito usavršavaju kroz programe Agencije za odgoj i obrazovanje, pa su tako već bili na edukaciji u Izraelu, Francuskoj, a slijede im i Sjedinjene Američke Države.

29.01.2020 11:32:34

Facebook Twitter Instagram