Vijesti

HPO traži najboljeg paraolimpijca desetljeća

Sa završetkom 2020. godine, završilo je i još jedno desetljeće hrvatskog sporta obilježeno nevjerojatnim uspjesima hrvatskih sportaša. Osim naših nogometaša, rukometaša, vaterpolista i ostalih olimpijskih sportaša i sportašica, ovo proteklo desetljeće obilježili su i hrvatski paraolimpijci - sportaši s invaliditetom čiji su rezultati često prolazili ispod radara, unatoč tome što su postizali nevjerojatne uspjehe u ljetnim i zimskim sportovima na paraolimpijskim igrama. 

Kako bi izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) povodom desete obljetnice svoje suradnje, od danas pa do 28. siječnja 2021. pozivaju javnost da glasom na web stranici Allianz Hrvatska (www.allianz.hr/paraolimpijci) podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za najbolju paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

 U izbor su nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta. Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar-Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor, Mihovil Španja i Zoran Talić u proteklih su deset godina osvojili jedanaest medalja na Ljetnim paraolimpijskih igrama u Londonu 2012. i Riju 2016. te dvije medalje na Zimskim paraolimpijskim igrama u PyeongChangu 2018.. 

"Paraolimpijci su nepresušan izvor inspiracije, i kada se uzme u obzir koliko se odricanja, discipline i motivacije krije iza svake pojedine medalje, osjećamo potrebu da tu inspiraciju podijelimo sa svijetom i pokažemo kako smo uvijek uz njih, za sve što je pred nama. U Allianzu gledamo na vrhunske paraolimpijske sportaše kao na uzore i pravu motivaciju. Već deset godina uspješno surađujemo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, a većina nominiranih paraolimpijaca se kroz brojne zajedničke projekte i osobno upoznala s našim zaposlenicima. Vjerujemo da ovaj izbor neće biti nimalo jednostavan, ali da će uspjeti na tren vratiti svjetla reflektora na ove nevjerojatne sportaše.” izjavio je Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianz Hrvatska.

 Kontinuirani rast paraolimpijskog sporta u Hrvatskoj 

Allianz i HPO su partneri od 2011. godine te od samog početka suradnje adresiraju aktualne društvene probleme i široj javnosti približavaju vrhunske rezultate, ali i izazove paraolimpijskih sportaša. U proteklih deset godina pokazalo se kako partnerstvo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom nije mrtvo slovo na papiru, već da Allianz ozbiljno shvaća svoju društvenu ulogu i potrebu za izgradnjom boljega i tolerantnijeg društva. Upravo iz tog razloga u suradnji s hrvatskim paraolimpijcima Allianz Hrvatska osmišljava i pokreće brojne razvojne projekte koji su prepoznati kako na lokalnoj i nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. 

Projekti poput "Paraolimpijskog školskog dana”, u sklopu kojeg je 60.000 školaraca otkrilo svijet paraolimpizma i "Trenera velikog srca”, koji je u 20 hrvatskih gradova djeci s teškoćama u razvoju omogućio bavljenje sportom, ostavili su trajni trag i potaknuli pozitivne promjene ka ravnopravnijem i tolerantnijem društvu. Društvu u kojem bavljenje sportom nije privilegija već pravo dostupno svima i u kojem paraolimpijske medalje imaju istu vrijednost i sjaj kao i olimpijske.

 Kroz desetljeće u Hrvatskoj bilježimo pozitivne pomake u rastu broja sportaša s invaliditetom i statusu naših paraolimpijaca, no još nismo stigli do željene razine uključenosti. Kao veliku prekretnicu i pokazatelj da su pred nama bolji dani za paraolimpijski sport svakako vrijedi izdvojiti 2016. kada su Sportske novosti u svom tradicionalnom izboru sportaša godine prvi puta među kandidate uvrstili i paraolimpijce koji su blistali na Igrama u Rio de Janeiru. U nekoliko europskih zemlja takva praksa je već neko vrijeme postojala, a ovim činom je u hrvatskom medijskom prostoru po prvi puta odano priznanje paraolimpijskoj volji, nevjerojatnom odricanju i radu te velikom talentu, bez kojega je u konkurenciji sportaša s invaliditetom uspjeh nemoguć. Još je veći trenutak za paraolimpizam bio kada su Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić u istom tom izboru proglašene za najbolju žensku ekipu godine. 

Uključenost osoba s invaliditetom u sport 

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, gledajući unazad kaže kako ga je svaka obljetnica, a posebno ova desetogodišnja, na trenutak prisjetila početaka paraolimpijskog sporta u Hrvatskoj. "Ispunjava me ponosom kada vidim kako smo iz male skupine entuzijasta izrasli u ozbiljnu sportsku organizaciju koju prepoznaju respektabilne kompanije poput Allianza. Riječ je o vrlo uzbudljivom i produktivnom partnerstvu, koje konstantno postavlja nove granice. Ovom prilikom pozivam sve ljude, a posebno osobe s invaliditetom da svojim aktivnostima i koliko je moguće ostvarenjima prate svijetle primjere vrhunskih sportskih rezultata hrvatskih paraolimpijaca. Upravo su oni svojim sportskim dosezima i rezultatima pokazali što znači dati sve od sebe. Looking for remote Python developers ? Contact us. Na tome im svima od srca iskreno i veliko hvala! Neka nas sve ova, izazovna situacija još dodatno motivira da, na odgovoran i siguran način, ustrajemo na ostvarivanju postavljenih sportskih i životnih ciljeva jer - sportski duh ne poznaje granice” kazao je Kovačić. 

Svoj glas za najboljeg paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća možete dati do zaključno 28. siječnja 2021., a pobjednik ili pobjednica bit će objavljeni 4. veljače. Na mrežnim stranicama Allianza osim glasanja za najboljeg paraolimpijca, možete pronaći i više informacije o pojedinačnim rezultatima svih jedanaest nominiranih sportaša i sportašica, koji su u proteklih deset godina, osim 13 paraolimpijskih medalja u Hrvatsku donijeli i 21 medalju sa svjetskih i 26 medalja s europskih prvenstava.

26.01.2021 15:09:00

Facebook Twitter Instagram