Vijesti

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija pobijedila Norvešku

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija u Osijeku pobijedila je Norvešku u 3. kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo rezultatom 3:0.

 

“Nakon poraz od Grčke, danas pobjeda 3:0. Mislim da nam je ova pobjeda baš trebala da se vratimo nakon pada protiv Grčke. Danas smo pokazali solidnu igru protiv Norveške koja je čvrsta ekipa. Pokazali su da znaju igrati odbojku i nije nam bilo lagano. Okrećemo se utakmici u Norveškoj, koju moramo pobijediti kao i svaku do kraja.” – izjavio je reprezentativac Filip Šestan.

Norveška je nominalno još bez pobjede, no od favorizirane Grčke su izgubili tek u pet setova, dok su s Cipranima odigrali po poenima vrlo ravnopravan susret.

Uglavnom, hladan tuš iz Glyfade djelovao je na izabranike našeg trenera Cedrica Enarda jer su s puno više koncentracije ušli u meč protiv vrlo solidne Norveške. Enard je započeo sa standardnim prvotimcima, osim što je ovoga puta organizator igre bio Petar Višić a njemu na dijagonali korektor Petar Đirlić. Primači-pucači Filip Šestan i Marko Sedlaček, srednji blokeri Kruno Nikačević i Ivan Mihalj te libero Hrvoje Pervan, dok je u igru na servis u sva tri seta ulazio i Ivan Zeljković.

Prvi set odmah u pozitivi za Hrvatsku, 3:1 i 6:2, pa 11:7 a onda mali pad, Norvežani rade seriju 5-0 i vode 12:11. Ne zadugo, Hrvatska ima 16:13, 21:16 i u konačnici 25:21 za 27 minuta igre. U tom periodu igre Hrvatska je imala 3 as servisa i 2 poena blokom, za razliku od gostiju koji tu bilježe nulu.

Drugi set nešto lakši, nakon 7:4 Hrvatska odlazi na 15:11 i 19:14, potom i 25:18 za 23 minute igre. Imamo već 4 bloka i as servisa, gosti još uvijek ništa. Đirlić sa 11 poena u tom trenutku najučinkovitiji.

Hrvatska kontrolira susret, ima protuigru za Norvežane koji nikako ne mogu doći do pozitivnog rezultata kojim bi dobili samopouzdanje. Jednostavno, u svim elementima igre Hrvatska je dominantnija. No, suparnik je zahtijevao maksimalan anhažman, jer svako su, pa iole malo, opuštanje kažnjavali. Treći je set išao otprilike kao i prethodna dva, na kraju su naši reprezentativci slavili sa 25:19 za 3-0 u setovima.

Hrvatska je na kraju imala 5 poena od as servisa i 8 od bloka (4 Kruno Nikačević), dok su Norvežani imali tek 3 bloka. Hrvatska je imala i 36 poena u napadu, Norveška 30, te 52% u prijemu servisa, prema 32% gostiju, koji su napravili 26 neforsiranih pogrešaka, a Hrvatska 25.

Petar Đirlić u konačnici 15 poena a Marko Sedlaček 13.   

“Nakon poraza u Grčkoj vratili smo se na pobjedničku stazu. Lagana pobjeda i dobra igra cijele ekipe. Ušli smo u utakmicu maksimalno ozbiljno i rezultat je takav kakav je, kada smo ozbiljni tada je i rezultat dobar. Moramo nastaviti ozbiljno i biti koncetrirani do kraja kvalifikacija, slijedi nam dug put do Norveške. Moramo odraditi posao tamo i vratiti se što je više moguće svježiji i motivirani za utakmicu s Grčkom. Ta utakmica odlučiti će puno toga.” - zaključio je kapetan Marko Sedlaček.

Hrvatska sljedeći susret igra u nedjelju, 14. kolovoza u Norveškoj, a zatim protiv Grčke  17. kolovoza. Posljednje utakmica kvalifikacija igra se 20. kolovoza na Cirpu. Sve utakmice u Osijeku igraju se u 19 sati i sve su u izravnom prijenosu na Sportskoj TV. Ulaz na sve utakmice u Osijeku je besplatan za sve posjetitelje.

 

Kvalifikacije za EP za Hrvatsku igraju: Petar Višić, Bernard Bakonji, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Đirlić, Hrvoje Pervan, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Leo Andrić i Marino Marelić. Izbornik je Cedric Enard.

11.08.2022 13:31:40

Facebook Twitter Instagram