Vijesti

Hrvatska odbojkaška reprezentacija poražena u Grčkoj

Skupina E kvalifikacija za Europsko prvenstvo mogla bi se lako nazvati 'skupinom smrti' iako to možda nije tako izgledalo nakon samog ždrijeba. No, već rezultati u prva dva kola daju naslutiti da će tu još biti svakojakih neočekivanih rezultata. Već tijesna pobjeda u 1. kolu favorizirane Grčke u Norveškoj od 3:2 dala je naslutiti dramatičnost skupine, pa onda pobjeda Cipra u 2. kolu nad Norveškom od 3:0, a tome možemo pridodati i rezultatski vrlo uvjerljivu pobjedu Grka nad Hrvatskom od 3:0 (12, 23, 15) u Glyfadi, sportski 'najvrućem' predgrađu Atene.

“Definitivno naša najgora utakmica ovog ljeta. Ušli smo u utakmicu jako nedisciplinirano, brzo su nas nagazili sa servisom i nismo se baš dobro snašli u njihovoj igri. Pokušali smo poslije sa zamjenama ali to nije urodilo plodom. Ne možemo puno pozitivnog izvući iz ove utakmice, svu odgovornost trebaju preuzeti igrači. Sigurni smo da se ovakva utakmica neće ponoviti.” - izjavio je reprezentativac Petar Đirlić.

Uraganski su krenuli Grci u susret i prvi set okončali za 21 minutu s 25:12, a da se Hrvatska zapravo nije niti snašla. Iznimno agresivni na servisu čime su otupili oštricu našeg napada zbog slabijeg prijema servisa, motivirani u napadu, brzim su loptama radili nered u našim redovima. Probao je hrvatski izbornik Cedric Enard nekim promjenama pronaći raspoložene igrače, umjesto Šestana ušao je Zeljković na poziciji primača-pucača, korektora Đirlića zamijenio je Andrić, organizatora igre Bakonjija Višić, ali bez većeg uspjeha.

No, kako se od servisa ne može živjeti cijelu utakmicu, Grci pomalo popuštaju u tom segmentu, više griješe, pa Hrvatska preuzima igru u drugom setu. Vode 4:0, pa čak i 12:5, ali tada i kod nas staje servis, Grci se pomalo primiču, no još su uvijek na 3-4 poena zaostatka. Do samog finiša seta, gdje prvi puta asom vode s 24:23 i set završavaju s 25:23. Propuštena prilika Hrvatske koja nas je na kraju koštala izgubljenog seta, na kraju i cijelog susreta, jer se do kraja meča Hrvati zapravo nisu oporavili.

Treći set spada u one 'za brzi zaborav', a nervoza koja je u našim redovima bila primjetna, ali i provokacije domaćih igrača, donijela su dva crvena kartona kod 7:6 vodstva Grka. Poslovično mirni srednji bloker Mihalj, 'nasjeo' je na verbalne provokacije Protopsaltisa, jer ima iskustvo igranja u Grčkoj i sigurno je dobro razumio što mu je suparnički igrač rekao. Sudac je obojici pokazao crvene kartone, a tu treba reći i da se ova faza natjecanja igra bez video provjere, što je direktno odlučilo drugi set, jer je posljednji smeč Zeljkovića dirao suparnički blok, što suci nisu dosudili.

Na kraju su Grci i treći set dobili uvjerljivo s 25:15, a u našim redovima kao da su svi jedva čekali da ta agonija što prije završi.

Grci su na kraju imali 6 as servisa (i 17 pogrešaka), Hrvatska samo 9 pogrešaka u tom segmentu, blok također na strani domaćina (9-3), kao i napad (39-21) i prijem servisa (61-40%). Leo Andrić i Marko Sedlaček sa 7 poena najučinkovitiji u našim redovima, Tzioumakas na drugoj strani najbolji sa 21 poenom.

“Jako loša utakmica s naše strane, imali smo previše tehničkih grešaka u napadu. Dali smo im utakmicu. Mislim da je ključ utakmice bio u drugom setu gdje smo imali dosta veliku prednost, no Grčka nam se uspjela izvući i osvojiti taj set na kraju. Mislim da je to bila prekretnica, tko uzme takav set dobije veću psihološku prednost i nažalost to su bili oni. Ovo je samo dokaz da je ulog velik i da se neće biti lako kvalificirati na Europsko prvenstvo, no sve je i dalje u našim rukama. Sada nam slijedi Norveška dva puta te Grčka doma. Nastavit ćemo jako raditi i nadamo se pobjedama.”- zaključio je reprezentativac Ivan Zeljković.

Hrvatska sljedeći susret igra u srijedu 10. kolovoza u Gradskom vrtu protiv reprezentacije Norveške. U nedjelju, 14. kolovoza igraju u Norveškoj, a Grčka nam dolazi u goste 17. kolovoza. Posljednje utakmica kvalifikacija igra se 20. kolovoza na Cirpu. Sve utakmice u Osijeku igraju se u 19 sati i sve su u izravnom prijenosu na Sportskoj TV. Ulaz na sve utakmice u Osijeku je besplatan za sve posjetitelje.

 

Kvalifikacije za EP za Hrvatsku igraju: Petar Višić, Bernard Bakonji, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Đirlić, Hrvoje Pervan, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Leo Andrić i Marino Marelić. Izbornik je Cedric Enard.

08.08.2022 12:39:52

Facebook Twitter Instagram