Vijesti

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija spremna za ZOI

Današnjim dobivanjem pozivnica od strane Međunarodnog paraolimpijskog odbora Lovri Dokiću i Antunu Bošnjakoviću hrvatska paraolimpijska reprezentacija za 12. zimske paraolimpijske igre u južnokorejskom Pyeong Changu od 09. Do 18. Ožujka kompletirala se sa rekordnih sedam skijašica i skijaša koji će nastupiti u alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu. U alpskom skijanju nastupit će po treči put u sjedečoj konkurenciji Dino Sokolović, u konkurenciji slijepih I slabovidnih Damir Mizdrak kojemu su ove druge igre i najmlađa skijašica igara Eva Goluža te najmlađi stoječi skijaš igara 16-to godišnji Lovro Dokić.

Po prvi put Hrvatska ima predstavnike u nordijskom skijanju I snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedečih nordijaca u cross country  - 15 km te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetati će se u banked slalomu I snowboard crossu.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija putuje 02. ožujka u Pyeong Chang, a ceremonija otvaranja Igara održati će se 09. Ožujka u podne po hrvatskom vremenu na Olympic stadionu.                                                                   

Samostalni početci skijanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj datiraju još u daleku 1960. godinu u Mrkoplju. Tada entuzijasti, slijepe i slabovidne osobe, započinju sa samostalnom obukom na blagim padinama skijaškog terena Čelimbaša.

Organizirani početci skijanja osoba s invaliditetom u samostalnoj Hrvatskoj započinju 2000. godine. Prvo sudjelovanje na velikim natjecanjima slijedi 2001. na utrkama IPCAS Europskog kupa.

Prvi put na Zimskim paraolimpijskim igrama nastupamo u Salt Lake Cityju 2002. godine i to kada je Tomislav Zadro osvojio 10. mjesto u slalomu za stojeće.

Na sljedećim Igrama u Torinu 2006. Hrvatsku predstavlja Zlatko Pesjak.

 

U Vancouveru 2010. nastupaju u slalomu i veleslalomu stoječih Zlatko Pesjak i Mario Dadić. U sjedećoj konkurenciji prvi put nastupa Dino Sokolović te slabovidna Nikolina Šantek.

 

2014. u Sočiju hrvatske boje branili su Dino Sokolović te u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak.

 

05.02.2018 16:06:00

Facebook Twitter Instagram