Eu projekt

Hrvatski izumi u Europskom parlamentu

 I ovoga tjedna pratili smo plenarnu sjednicu Europskog parlamenta kojom je, očekivano, dominirala tema katastrofe u Francuskoj, odnosno požar u katedrali Notre Dame.

Taj je događaj ponovno stavio u prvi plan pitanje civilne zaštite, a zastupnica Željana Zovko kazala je kako se Francuskoj dogodila ogromna tragedija- Katedrala je srećom očuvana, ali uništeno je ogromno bogatstvo, dio svjetske baštine, tako da me to izuzetno dirnulo.

No, upravo zato postoji Zajednički sustav civilne zaštite koji se fokusira na prevenciju, pojasnila je Zovko.

Znamo da Hrvatska ima najdužu granicu sa istočnom Europom, pa i nama dobro dođe ovakav sustav u slučaju velikih nepogoda, no nisu sve države članice bile podjednako zainteresirane za ovaj projekt jer su se bojale militarizacije kroz civilnu zaštitu. No, Zovko ističe kako nema straha od toga, radi se tek o jačanju civilne zaštite kako bi si države članice mogle međusobno pomagati u slučaju velikih požara i sličnih događaja.

Druga važna tema bila je gostovanje mlade Grete Thunberg koja je posjetila Europski parlament kako bi održala govor u kojem je zastupnike, vođe i političare pozvala na odgovornost te slikovito kazala kako 'naša kuća gori, a mi ne poduzimamo ništa'. Greta je pokrenula globalnu borbi mladih protiv klimatskih promjena, pa su i u Hrvatskoj održali veliki prosvjed, a zastupnik Davor Škrlec koji je u parlamentu i sam u grupaciji Zelenih, pohvalio je njihove napore. Mladi se moraju sami angažirati u EU, ne samo kroz putovanja i Erasmus+, nego da vrše pritisak na lokalno i državno vodstvo kako bi radili u najboljem interesu cijelog društva.

Škrlec je inače u Europskom parlamentu postavio izložbu o hrvatskim izumima, od padobrana do Rimčevog električnog automobila, a ovoga puta izglasana je i Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi, odnosno nejednakoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU koja je započela na inicijativu hrvatske zastupnice Biljane Borzan koja je poručila kako više nismo građani drugog reda.

 

Emisija je emitirana 18.travnja u 16 sati.

 

18.04.2019 16:30:01

Facebook Twitter Instagram