Vijesti

HSK organizira online radionicu: Dramaturgija, režija i gluma

 Hrvatski sabor kulture u 2021. godini priprema nove edukativne online programe. Počinjemo s kazališnom online radionicom „Dramaturgija, režija i gluma: (online) kazališna predstava“ koja će biti održana od 5. do 7. ožujka 2021. putem ZOOM platforme. Radionicu će voditi istaknute voditeljice s dugogodišnjim iskustvom i brojnim uspjesima u radu s amaterskim i profesionalnim kazališnima ansamblima: dr. sc. dr. art. Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac, prof.

Kazališna radionica naslovljena Dramaturgija, režija i gluma: (online) kazališna predstava problematizira suodnos izabranoga teksta i kazališne predstave, 2D i 3D projekcije, a propituje  i pozicije i pozicioniranje dramaturgije i dramaturga i režije i redatelja. Također se bavi istraživanjem glumaca, glume i glumačke umjetnosti, načinima kreiranja uloga te glumačkim promjenama identiteta, kao i odnosima prema publici/publikama. Na radionici se tematiziraju i multimedijalni sadržaji interpolirani u predstavu te se progovara o promociji kazališne predstave u realnom i online performativnom/izvedbenom svijetu.

Radionica će biti održana u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (5. – 7. 3. 2021.)
Polaznici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti tematski organizirana predavanja uz prezentacije, primjere raznovrsnih tekstova i snimke kazališnih predstava, kratke kreativne zadaće sudionika koji se mogu, prema željama, aktivno uključivati i postavljati pitanja
Kroz trodnevni program sudionike će voditi dramaturginja i redateljica, teatrologinja, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i komparatistica književnosti dr. sc. dr. art. Mira Muhoberac, profesorica hrvatskog jezika književnosti i kineziološke kulture Vesna Muhoberac te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

Kratke zadaće prije početka kazališne radionice
Prije početka i uključivanja u online događanja, odnosno online kazališnu radionicu, molimo voditelje/voditeljice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga, sudionike radionice da napišu svoju definiciju kazališta, navedu razlike između profesionalnoga i amaterskoga kazališta, kao i da objasne pozicioniranje redatelja u kulturno-umjetničkim udrugama, kao i glumaca u svojim predstavama, o čemu će se također razgovarati.


PROGRAM

1. DAN: petak: 5. 3. 2021.: 18:00 – 20:15 h

TEKST I KAZALIŠNA PREDSTAVA
- U uvodnome online satu bit će najavljene teme i program radionica. Slijedi izlaganje o izboru teksta kao početnoga koraka nastanka kazališne predstave, kao i preobrazbi pisanoga predloška u teatrabilnu umjetničku formu.
- Kreativne zadaće
- Pitanja i odgovori

DRAMATURGIJA I DRAMATURG, KAZALIŠNA REŽIJA I REDATELJ 
- Dramaturška i teatrološka analiza, dramsko i teatarsko, dramaturgija teksta i dramaturgija predstave
- Dramaturgova vizija predstave
- Suradnja dramaturga i redatelja
- Uloga redatelja kao koordinatora kazališne predstave
- Kreativne zadaće
- Pitanja i odgovori te najava sljedećih tema.


2. DAN: subota: 6. 3. 2021.: 10:00 – 12:15 h

GLUMA I GLUMAC, DRAMSKA OSOBA I IDENTITET
- Dramska osoba i glumac, promjene identiteta, postupno ulaženje u ulogu i preobrazba glasom, gestom, mimikom
- Kreativne zadaće
- Pitanja i odgovori

GLUMAC, MASKA I KOSTIM
- Preobrazba glumaca kostimom, stasom, hodom, uporabom rekvizita, maskom kao obrazinom i maskom kao novim identitetom
- Kreativne zadaće
- Pitanja i odgovori

GLUMAC, SCENA I MIZANSCENA
- Glumac na sceni i u suodnosu s drugim glumcima, ulazi na scenu i izlazi sa scene, glumac i scenografska rješenja; monodramska i duodramska pozicija glumca. 
- Kreativne zadaće
- Pitanja i odgovori te najava sljedećih tema


3. DAN: nedjelja: 7. 3. 2021.: 10:00 – 12:15 h

MULTIMEDIJSKI SADRŽAJI U KAZALIŠTU
- Uloga i funkcija filma, videa, računalne prezentacije i radija u kazališnoj predstavi, kao i mogućnosti videopredstave, odnosno videokazališta u izazovnim vremenima. 
- Kreativne zadaće
- Pitanja i odgovori

KAZALIŠNE PROBE, PREMIJERA, PUBLIKA, PROMOCIJA KAZALIŠNE PREDSTAVE
- Prostori i učestalost kazališnih proba, pripreme za premijeru, informiranje publike i odnos prema raznovrsnim publikama
- Medijska i ina prezentacija
- Kreativne zadaće
- Pitanja i odgovori


KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti svi zainteresirani putem prijavnog obrasca klikom na poveznicu: https://bit.ly/3qdpaME najkasnije do 3. ožujka 2021. 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici. Za sudjelovanje na radionici poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online radionici.

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na seminaru je BESPLATNO.

Za nečlanove (fizičke osobe koje nisu u članstvu HSK-a i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a) kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn. Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 3. ožujka 2021. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun Hrvatskog sabora kulture: 
IBAN: HR7223600001101534566 
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Svrha doznake: online radionica - dramaturgija, režija i gluma - ime i prezime polaznika

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

1. ispuniti prijavni obrazac na: 
https://bit.ly/3qdpaME 
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca

2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail 
prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru

3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
•e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi njezina održavanja


O VODITELJICAMA


Mira Muhoberac, rođena Dubrovkinja, u rodnom gradu završila je gimnaziju i srednju glazbeno-baletnu školu s izvrsnim uspjesima te se profesionalno bavila plivanjem u statusu vrhunske sportašice, osvajajući prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima. Na Sveučilištu u Zagrebu paralelno je studirala i diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu te dramaturgiju i režiju na Akademiji dramske umjetnosti te završila poslijediplomske doktorske studije iz područja teorije književnosti i hrvatske kulture. Na Karlovu sveučilištu u Pragu utemeljila je Odsjek za kroatistiku, na kojemu je niz godina i predavala, te istodobno upisala i diplomirala studij bohemistike i doktorirala iz umjetnosti (dramaturgija). U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti radila je kao asistentica i znanstvena istraživačica u Odjelu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Odsjeku za kroatistiku od kraja studija do danas predaje kolegije iz teorije i povijesti književnosti, hrvatskoga jezika, scenske umjetnosti, teatrologije i dramaturgije. Dobitnica je nagrade Student desetljeća, pet Dekanovih nagrada, kao studentica osam, a kao profesorica pedeset i dvije Rektorove nagrade. Autorica je, suautorica i urednica više od 150 znanstvenih i umjetničkih knjiga. Urednica je književnosti i kazališta u Vijencu Matice hrvatske, glavna urednica časopisa Hrvatsko glumište, autorica emisije Theatralia na HRT-u, prozna kritičarka u emisiji Signatura, suradnica u emisiji Prohujalo s vihorom, stalna kazališna kritičarka u časopisu Forum HAZU… Režirala je više od 160 predstava u hrvatskim kazalištima i na festivalima, a bila je i ravnateljica Kazališta Marina Držića i dramaturginja u Gavelli, HNK-u u Zagrebu, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Kerempuhu, u KMD-u... Usavršavala se i predavala na svim hrvatskim sveučilištima i u nizu svjetskih i radila u kazalištima u SAD-u, Meksiku, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Norveškoj, Sloveniji te u Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru... Voditeljica je znanstvenoga projekta FEB (folklorna i etnografska baština). Dobitnica je nagrada za najboljega profesora, za najbolji esej, kritiku, predstavu, režiju… Izbornica je niza kazališnih festivala, posljednjih godina Marulićevih dana, članica i predsjednica prosudbenih povjerenstava za književnost i kazalište, sad za Nagradu Vladimir Nazor, za Nagradu Marko Fotez, za Naj, naj, naj festival, za Gumbekove dane, za SKAZ… Vodi Gavelline večeri u Zagrebu. Sa sestrom blizankom, profesoricom i redateljicom Vesnom Muhoberac suutemeljila je i vodi Teatar M&M i znanstveno-umjetničko-
istraživački projekt Ragusini, u okviru kojih je režirala i surežirala i istražila sva Držićeva djela i gotovo sva djela avangardnoga kazališta, Williama Shakespearea, Ivana Gundulića, Milana Begovića, Iva Vojnovića, hrvatskih pjesnika od 15. do 21. stoljeća. S Hrvatskom radiotelevizijom i s drugim radijskim i televizijskim programima surađuje od svoje desete godine, a do danas je autorski ostvarila više od pet tisuća radijskih i televizijskih emisija. S Hrvatskim saborom kulture surađuje od svoje dvadesete godine, bilo kao redateljica, dramaturginja i jezična savjetnica, bilo kao voditeljica studentskih i amaterskih kazališnih skupina, bilo kao izbornica, članica i predsjednica stručnih povjerenstava za kazalište i književnost na svim razinama, uključujući državnu.Vesna Muhoberac rođena je u Dubrovniku gdje je s izvrsnim uspjehom završila osnovnu školu i gimnaziju baveći se plivanjem i rukometom u statusu vrhunske sportašice s nizom osvojenih prvih državnih i međunarodnih nagrada, kazalištem i novinarstvom. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirala je hrvatski jezik i književnost, a na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posebno se usmjerila na plivanje, rukomet i informatiku. Na oba je fakulteta bila prvoplasirana na prijemnim ispitima, paralelno studirala i diplomirala s izvrsnim prosjekom ocjena na oba fakulteta u roku od pet godina. Bila je predstavnica svih studenata u Znanstveno-nastavnom vijeću Kineziološkoga fakulteta, dobila Rektorovu nagradu za studentski projekt, vježbala s djecom oštećenoga sluha i vida te poremećaja u ponašanju, putovala u inozemstvo u sklopu razmjene sportaša i studenata. Kao izvrsnoj studentici odmah joj je na Kineziološkom fakultetu omogućeno upisivanje Poslijediplomskoga znanstvenoga studija, koji je s uspjehom i završila. Recenzirala je, lektorirala i korigirala različite časopise, magistarske i doktorske radove te stručne knjige iz područja gimnastike, plivanja, skijanja, atletike, rukometa, košarke, juda, odbojke, nogometa. Dosad je napisala nekoliko stotina članaka za novine i časopise, a autorica je i suautorica pedesetak esejističkih i stručnih knjiga te autorica više od 120 edicija, publikacija, časopisa, monografija i knjiga. Zaposlena je u V. gimnaziji u Zagrebu kao profesorica hrvatskoga jezika (jedno vrijeme paralelno i kao profesorica tjelesne i zdravstvene kulture). Aktivno sudjeluje u svim aspektima bogatoga školskog života V. gimnazije, jedne od najboljih u Hrvatskoj. Režira i dramski i tekstualno osmišljava, kao voditeljica dramske skupine i školskoga kazališta, kazališne predstave, filmove, radijske emisije, urednica je monografija, vodi rukomet i plivanje, uključena je u europske projekte. Više od dvadeset godina mentorica je studentima kroatistike Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (uz polaganje diplomskih ispita), na kojemu je vanjska suradnica i na kojemu je završila i doktorat na studiju Hrvatske kulture, kao i Hrvatskih studija. Dvadesetak je godina mentorica nastavnicima pripravnicima na stručnim ispitima iz hrvatskoga jezika. S Mirom Muhoberac suautorica je niza knjiga iz područja književnosti i kazališta. Dobitnica je velikoga broja nagrada i priznanja za svoj profesorski i kreativni rad. Tri je puta dobila kazališni Oscar na Međunarodnom kazalištu kreativnosti GEF u Sanremu za najbolje predstave u konkurenciji trideset tisuća predstava iz cijeloga svijeta. Dobitnica je nagrade za najboljega profesora, za najboljega kineziologa, za režije niza predstava, za uređivanje tiskanih i e-časopisa, novina… Autorica je i recenzentica programa za nastavu hrvatskoga jezika i književnosti pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja….
Vesna Muhoberac i Mira Muhoberac suutemeljiteljice su i suvoditeljice umjetničko-znanstveno-
edukativnoga projekta Ragusini u Dubrovniku koji ima nacionalni i međunarodni karakter i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te suutemeljiteljice i suvoditeljice Teatra M&M, u kojemu režiraju i surežiraju niz predstava u raznim kazalištima i na festivalima.

14.02.2021 08:40:00

Facebook Twitter Instagram