Vijesti

Humanitarna utakmica za žene žrtve nasilja u Vukovaru

 Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Vukovarsko - srijemske županije te uz potporu Grada Vukovara, organizira  humanitarnu nogometnu utakmicu između HNK Vukovar 1991 i HNK "Mitnica" u spomen na sve žene žrtve nasilja, a s ciljem podizanja javne svijesti o samom problemu. Utakmica će se održati u Vukovaru, 19. rujna u 16:30h, na stadionu HNK "Mitnica". 

Iako je nogomet igra koja se vrednuje brojem postignutih golova, krajnji produkt ovog događaja je osvještavanje problema nasilja nad ženama, senzibiliziranje zajednice za položaj i potrebe žena žrtava nasilja i njihove djece. Naime, sigurna kuća zbrinjava žene i djecu žrtve nasilja, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji lani je u njoj boravilo 29 žena te 59-ero djece.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane građane/ke, a prikupljat će se dobrovoljni prilozi namijenjeni radu Sigurne kuće Vukovarsko - srijemske županije. 

Podsjetimo, od 2004. godine, 22. rujna u Republici Hrvatskoj obilježava se Nacionalni  dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.


Facebook Twitter Instagram