Vijesti

HŽ i Končar potpisali 844,7 milijuna kuna vrijedan ugovor

Predstavnici HŽ Putničkog prijevoza i Končar - Električnih vozila potpisali su  ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz, vrijedan 844,7 milijuna kuna, od čega 85 posto novca dolazi iz Kohezijskog fonda EU.  Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Josip Ninić.

Novi vlakovi financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima, kojim ta tvrtka nastavlja modernizirati vozni park s 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz.

Ukupna vrijednost ugovora je 844,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se 85 posto financira iz Kohezijskog EU fonda, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.  

Premijer Andrej Plenković rekao je da je projekt važan zbog razvoja modernoga željezničkog prijevoza u Hrvatskoj. 

Jedan od prioriteta Vlade je nastavak rada na što kvalitetnijem prometnom povezivanju Hrvatske, kazao je premijer, dodajući kako je Vlada proteklih godina puno ulagala u prometnu infrastrukturu, autoceste, ceste, mostove, luke i zračne luke te da je sada na redu željeznica.  

"Naš plan je u sljedećem desetljeću investirati oko tri milijarde eura u željezničku infrastrukturu, odnosno u njezinu modernizaciju", istaknuo je premijer.

Pritom je izrijekom spomenuo nekoliko projekata - dovršetak nizinske pruge Rijeka - Zagreb, cijelu trasa koridora X. od Zagreba preko Vinkovaca do Tovarnika, a kroz sljedeće tri godine očekuje se i završetak velikih projekata poput modernizacije pruge Zaprešić - Zabok, rekonstrukcija i modernizacija pruge Dugo Selo - Križevci, rekonstrukcija drugog kolosijeka na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica, nadogradnja pruge Vinkovci - Vukovar te rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka na pravcu Hrvatski Leskovac. Na tim dionicama bit će ukupno 165 kilometara novih pruga. 

Plenković je istaknuo i kako će u sljedeće četiri godine polovica voznog parka HŽ Putničkog prijevoza biti novi elektromotorni vlakovi prilagođeni suvremenim potrebama.   

Ministar mora, pometa i infrastrukture Oleg Butković naglašava da su novi elektromotorni vlakovi domaći proizvod, što znači da se potiče domaća proizvodnja, ali i izvoz.

U sljedeće četiri godine starost željezničkog voznog parka, koja je sada 40-ak godina, bitno će se smanjiti, kaže Butković.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je da će novi vlakovi pružati puni komfor putnicima i unaprijediti uslugu te tvrtke, dok je predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Josip Ninić istaknuo da je ta tvrtka dobila posao na međunarodnom javnom natječaju, što znači da je prepoznata njihova kvaliteta.

Rok isporuke prvoga elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski prijevoz je 24 mjeseca po potpisivanju ugovora, nakon čega će biti isporučeno još 10 tih vlakova, a potom će uslijediti isporuka 10 vlakova za regionalni prijevoz. Krajnji rok isporuke svih vlakova je prosinac 2023. godine. 

Novi elektromotorni vlakovi bit će niskopodne kompozicije, a postizat će brzinu od 160 kilometara na sat.

Novi će vlakovi osigurati veći kapacitet, putnicima pružiti veću udobnost i pouzdaniji prijevoz.

Vlakovi u gradsko-prigradskom prijevozu imat će kapacitet od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta, a u regionalnom 209 sjedećih i 222 stajaćih mjesta.

Putnicima će biti omogućen besplatan pristup internetu (WiFi), a vlakovi će biti opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, dok će kompletan putnički prostor biti pod videonadzorom. 

Kako je najavljeno, u projekt bit će uključene i brodske tvrtke ĐĐ Specijalna vozila i ĐĐ Strojna obrada, o čemu je više rekao saborski zastupnik Pero Ćosić, koji je nazočio potpisivanju ugovora: 

Tekst i foto: HINA.hr

 

 

17.11.2020 16:39:00

Facebook Twitter Instagram