Vijesti

Igre na otvorenom i druženje djece u programu Volonteri u parku

Volonteri u parku ovog su vikenda nastavili sa svojim aktivnostima, započetima prije nekoliko godinau okviru Nacionalnog programa promicanja zdravlja “Živjeti zdravo”. Ovoga puta okupili u se u parku pored Brođanke, na jednoj od najljpših brodksih lokacija, te su zajednički obilježili Svjetski dan sporta. Uz nadzor stručnih voditelja i roditelja, djeca su se družila na otvorenom, sudjelovala u sportskim igrama te likovno kreativnim radionicama. 

Program „Volonteri u parku“ ima za cilj usvajanje zdravih stilova života, poticanje prosocijalnog ponašanja, socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju te očuvanje životne okoline među djecom, mladima i odraslima u zajednici. Pružanjem podrške obiteljima s djecom kroz strukturiranu organizaciju slobodnog vremena i organizirana međugeneracijska druženja na otvorenom unutar sigurnog i zdravog okoliša u parkovima i dječjim igralištima, želi se senzibilizirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i mijenjanju loših životnih navika.

Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“ usmjeren je poboljšanju zdravlja cijele populacije djelovanjem u lokalnoj zajednici. Program je kroz aktivnosti svojih 5 komponenata (Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto, Zdravlje i okoliš) namijenjen svim stanovnicima RH.

Aktivnosti promicanja zdravlja u slobodno vrijeme provode se u parkovima svih županija Republike Hrvatske na zabavan i opušten način kroz tematski prilagođene igre (sportske, učenja, kretanja, natjecateljske), zajedničko vježbanje, piknike, aktivnosti čišćenja parka od otpada, obilježavanje značajnih datuma (zdravlja, okoliša, školskih praznika i sl.), kreativne radionice i sl. Aktivnosti provode volonteri educirani u područjima promicanja zdravlja i očuvanja okoliša, te organizacije lokalne zajednice.

Nacionalni program „Živjeti zdravo“, kao projekt promicanja zdravlja, sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Dobivena sredstva, u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“, utrošit će se na redovito provođenje aktivnosti promicanja zdravlja u zajednici sukladno kalendaru aktivnosti. Ključni partneri u provedbi aktivnosti su županijski zavodi za javno zdravstvo kao glavni koordinatori u svakoj županiji te Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ured za udruge Vlade RH, volonterski centri, lokalne zajednice, kao i nevladine organizacije koje se bave promicanjem zdravlja.

 

Facebook Twitter Instagram