Vijesti

Intenzivni razvoj Slavonije i Baranje u fokusu je Vlade RH

 Vukovarsko-srijemska županija dosad je povukla preko 600 milijuna eura sredstava iz različitih fondova, a najveći dio, oko 560 milijuna eura odnosi se na sredstva iz fondova EU, poručuje Banožić


Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak 10. studenog 2023. godine u Iloku na 30. obljetnici Vukovarsko-srijemske županije i blagdana Sv. Martina biskupa-zaštitnika Vukovarsko-srijemske županije.

Čestitavši obljetnicu stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije, ministar Banožić istaknuo je kako se trideseta obljetnica Vukovarsko-srijemske županije obilježava u mjesecu studenom, koji Slavoncima uvijek iznova priča ponosnu, ali i tužnu priču o stvaranju Hrvatske kakvu danas imamo.

„Svega smo nekoliko dana pred obilježavanje obljetnice pada Vukovara. Žrtva Vukovara i ono što ovaj grad simbolizira za hrvatski narod, zaslužuje naše duboko poštovanje i pijetet. To je dan koji pripada cijeloj hrvatskoj državi, taj dan pripada hrvatskom narodu. To je dan kada Hrvatska ponosno odaje počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kada u tišini suosjeća s obiteljima poginulih i nestalih“, rekao je ministar Banožić te dodao kako Vlada Republike Hrvatske nikada neće odustati od pronalaska nestalih za vrijeme Domovinskog rata, kao i od prenošenja istine o Domovinskom ratu generacijama koje dolaze. 

U svom obraćanju, ministar je izrazio podršku Vlade Vukovarsko-srijemskoj županiji na različitim projektima regionalnog razvoja, ulaganja u izgradnju i obnovu infrastrukture, razvijanju poduzetništva i poljoprivrede. 

„Vukovarsko-srijemska županija dosad je povukla preko 600 milijuna eura sredstava iz različitih fondova za provedbu svojih projekata. Najveći dio, oko 560 milijuna eura odnosi se na sredstva iz fondova Europske unije, a oko 28 milijuna eura odnosi se na sredstva iz nacionalnih programa".

U tom kontekstu ministar je kazao kako su pokrenuti i brojni projekti na području istraživanja i inovacija, jačanja poslovne konkurentnosti, informacijsko-komunikacijske tehnologije, REACT EU - priprema zelenog, digitalnog i otpornog gospodarstva, energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije, obrazovanja i prometa i brojne druge te dodao kako je za slavonski kraj osobito važan Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

„Sve navedeno, itekako govori da je daljnje podupiranje intenzivnog rasta i razvoja Slavonije i Baranje u fokusu Vlade Andreja Plenkovića. I dalje ćemo nastaviti činiti sve da u potpunosti revitaliziramo ovaj dio naše zemlje“, poručio je ministar Banožić.

Ministar Banožić ovom prilikom osvrnuo se na angažman pripadnika  Hrvatske vojske u otklanjanju posljedica velikog nevremena u Slavoniji kao i na značajne projekte modernizacije Hrvatske vojske. 

„Drugi listopad bio je velik dan za sve nas, značajan za cijeli hrvatski narod: prvi hrvatski Rafale u rukama je hrvatskih pilota! Već za mjesec dana u Hrvatsku dolaze i prva Bradley vozila. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nastavlja s opremanjem helikopterima Black Hawk, a nabavljaju se i druga sredstva za još snažniji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, poput protuoklopnih sredstava Javelin“, rekao je ministar.

Na kraju, ministar je zaključio: „Činimo povijesne korake u jačanje ukupne borbene moći Hrvatske vojske kako bi uistinu u svakom kutku Lijepe naše dali dodatnu garanciju mira i sigurnosti".

Obilježavanju su nazočili predstavnici Hrvatskog sabora, Vukovarsko-srijemske županije i drugih županija, gradova, općina i drugi.

Također, u okviru svečanog programa dodijeljene su nagrade i priznanja Županije za 2022. godinu, Povelje Vukovarsko-srijemske županije te nagrade za iznimna postignuća i životno djelo.

U Bogdanovcima obilježena 32. obljetnica sjećanja na teška stradanja civila i branitelja 


Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je i na obilježavanju 32. obljetnice sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca u Bogdanovcima.

Za sve poginule, ubijene i nestale mještane Bogdanovaca služena je misa zadušnica u Crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Također, položeni su vijenci na Spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca.

"Bogdanovci su nam dali vjeru i nadu kako će sloboda doći.  U tišini i molitvi, u ovom mjesecu koji u sebi nosi bol, ali i ponos, s poštovanjem zahvaljujemo danas svim hrabrim braniteljima, svim stanovnicima Bogdanovaca, na žrtvi koja živi u našim pobjedama, koja nas obvezuje na davanje Hrvatskoj", poručio je ministar obrane.

10.11.2023 16:00:45

Facebook Twitter Instagram