Vijesti

Javno predstavljen EU projekt 'Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod'

 Javno predstavljanje europskog projekta 'Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod' održano je danas, a započelo je medijskom konferencijom. Naime, ovaj je projekt od velikog značaja za lokalnu zajednicu, ali i šire područje Brodsko-posavske županije.

Ukupna vrijednost projekta je preko 109 milijuna kuna, a osim kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj i vlastitih sredstava, značajan dio financira se iz Instrumenta za povezivanje Europe, odnosno fonda CEF.

Na medijskoj konferenciji ustanovljeno je kako će ovaj projekt pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta, a ravnatelj Lučke uprave Marijan Jurić istaknuo je kako je osobito zadovoljan suradnjom sa ravnateljima srednjih strukovnih škola, obzirom da je cilj osigurati radna mjesta za mlade kadrove, ali i ljudske resurse potrebne za rad Luke Brod, na obostrano zadovoljstvo.

Javno predstavljanje projekta posjetio je i Josip Bilaver, pomoćnik ministra Olega Butkovića iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji je podsjetio kako će unapređenje Luke Brod pridonijeti i lakšem poslovanju poduzetnika. Naime, proizvodi će na ovaj način lakše pronaći svoje mjesto na vanjskom tržištu jer će im izvoz biti znatno olakšan.

Bilaver je također kazao kako očekuje da će projekt biti realiziran u idućih godinu dana, a zajedno sa sličnim projektom razvoja Luke Osijek i Luke Vukovar, Opatovac i ostalih, cilj je 'vratiti Hrvatsku na mrežu razvijenih zemalja po pitanju unutarnjih plovnih puteva'. Najavljena je i rekonstrukcija hrvatskih željeznica kako bi zemlja bila što kvalitetnije i bolje prometno povezana, a ravnatelj Luke Marijan Jurić zaključio je kako je bitno za istaknuti da na sva ova sredstva dolaze i privatna ulaganja koja su zasad preko 250 milijuna kuna, a sve se te novine nastavljaju na projektiranje nove željezničke pruge kroz općinu Klakar, do spoja Zagreb-Beograd- Najvažnije je da je Luka Slavonski Brod inicirala i potakla ljude u Zagrebu da se plovnost rijeke Save mora riješiti i da na taj način imamo spoj s Dunavom i Crnim morem, a neposredno izlazimo na Rotterdam na luke koje su nam interesantne.

12.06.2019 14:59:00

Facebook Twitter Instagram