Vijesti

Još jedan Kongres pilanara u Slavonskom Brodu

 Deveto izdanje Kongresa pilanara jugoistočne Europe održat će se ove srijede u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić.

Odličan odaziv vodećih europskih proizvođača tehnologija te sudjelovanje velikog broja nadležnih institucija privući će i ove godine više od 200 sudionika koji redovito posjećuju Kongres. Upravo ovaj stručni skup u drvom bogatoj Slavoniji i na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom predstavlja dobru priliku za umrežavanje pilanara i dobivanje najsvježijih informacija. 

Tematski fokus ovogodišnjeg kongresa bit će mobilizacija dodatnih količina sirovine, uslijed nezapamćene potražnje za drvom ali i veće povlačenje sredstava iz EU fondova. Pilane su još uvijek pod velikim pritiskom tržišta i rastuće konkurencije u EU, stoga moraju stalno ulagati u nove i inovativne tehnologije a ove godine predstavit će se niz tehnoloških inovacija u sklopu industrije 4.0. Raspravljat će se o zdravstvenom stanju šuma, razvoju pilana, cijenama trupaca u regiji te o inovacijama u korištenju drvnog ostatka. Brojni inozemni sudionici govorit će o primjerima i stanju u pilanskoj industriji i šumarstvu u drugim europskim zemljama s osvrtom na komentar tržišta piljene građe. 

Na Kongresu će sudjelovati i uprava Hrvatskih šuma, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a važno je naglasiti da je Hrvatska povećala prizvodnju građe za 16%, dok skoro 75% završi u izvozu.

Facebook Twitter Instagram