Vijesti

Kako napreduje cijepljenje u Brodsko-posavskoj županiji?

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je 50% odraslih građana Hrvatske cijepljeno protiv koronavirusa, a već ovoga tjedna naslovi u medijima posvećeni su slabom odazivu  na cijepljenje, građani su navodno izgubili interes.

Je li to zaista tako i kakva je situacija u Brodsko-posavskoj županiji, provjerili smo sa ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo doc.prim.dr.sc.Ante Cvitković,dr.med.spec. epidemiologije- on nam je potvrdio kako je interes zaista manji, a zasada je 50,6% odraslih procijepljeno jednom dozom, a 47,3% sa dvije doze. Ukupno je dosada utrošeno preko 100 tisuća doza cjepiva, no Cvitković je dodao da i dalje traju javni pozivi za cijepljenje na punktovima koji se oglašavaju na tjednoj bazi. Lokacije i termini mogu se naći na web stranicama Brodsko-posavske županije, Zavoda za javno zdravstvo i u priopćenjima Stožera za civilnu zaštitu.

Obzirom da rastu brojke novozaraženih, a najviše hospitaliziranih, Cvitković je pojasnio kako su brojke od jučerašnjeg dana jednake kao prošlogodišnje na polovici listopada- što nikako ne upućuje na mirnu jesen, nego da se ubrzala incidencija. Teško ćemo zaustaviti ovaj val na način da ne bude povećanje broja novooboljelih, iako ovaj val ne mora biti onako težak kao prošle godine, no to uvelike ovisi o nama i našem pridržavanju mjera, kazao je ravnatelj.

Ove godine o covidu znamo puno više, a imamo i cjepivo koje nismo imali, sve su to aduti koje trebamo iskoristiti u dugoročnoj borbi u iskorjenjivanju pandemije.

Postavlja se pitanje i hoće li nam zaista biti potrebna treća doza cjepiva, na što je ravnatelj Cvitković pojasnio kako vjeruje da će imunokompromitirani građani, osobito oni stariji, vjerojatno trebati i treću dozu kako bi bili što bolje zaštićeni od novih sojeva.

26.08.2021 11:59:43

Facebook Twitter Instagram