Vijesti

Kako spasiti poljoprivredu od klimatskih promjena?

 Prema istraživanjima koji su učinjeni u sklopu hrvatske Strategije prilagodbe klimatskim promjenama, poljoprivreda je najugroženiji sektor ovim globalnim promjenama koji utječu na mnoge aspekte života.

Upravo zato je nastao i projekt slavonskogbrodskog Sveučilišta pod nazivom 'Prilagodba povrtnih kultura novim agrometerološkim uvjetima u Slavoniji', a tim je povodom jučer održana panel rasprava na kojoj se diskutiralo o mogućnostima financiranja projekata prilagodbe novim klimatskim uvjetima.

Naime, znanstvena istraživanja pokretač su razvoja poljoprivrede, kazala je voditeljica ovog projekta Ana Pavičić Kaselj koja je dodala da je iznimno važno educirati poljoprivrednike kako bi se lakše prilagodili.

Drugi problem je taj što prilagodba zahtijeva i novu opremu koja nije nimalo jeftina, a kroz dosadašnji Program ruralnog razvoja nije bilo ozbiljnije namjere da se posveti ovom problemu na razini cijele države. U cijelom programu, 7% sredstava namijenjeno je za borbu protiv klimatskih promjena, no sada je na redu novo programsko razdoblje. 

Stručnjaci se nadaju kako će se ozbiljnije posvetiti prilagodbi poljoprivrede na klimatske promjene jer nas čekaju sve više temperature i duga sušna razdoblja, stoga je iznimno važno djelovati preventivno, zaključila je Ana Pavičić Kaselj.

14.07.2021 07:56:18

Facebook Twitter Instagram