Vijesti

Kakva je kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu?

 Na to su pitanje odgovorili sudionici okruglog stola projekta 'Edukacija i osvješćivanje za zdravstvo i socijalnu skrb' u vijećnici Brodsko-posavske županije.

Radi se o projektu kojem je cilj informiranje građana o kvaliteti zraka, obzriom na veliki broj dezinformacije koje kolaju javnim prostorom, rekla je pročelnica za zdravstvo BPŽ Klara Šćuka.

U sklopu projekta, županijski Zavod za javno zdravstvo istraživao je korelaciju između povećane količine lebdećih čestica izmjerenih mjernim postajama i zdravstvenih tegoba građana koji žive u blizini rafinerije. Ravnatelj Zavoda dr. Ante Cvitković kazao je kako je uočen slab porast slučajeva kada su građani potražili pomoć liječnika. Također, Brodsko-posavska županija zauzima prvo mjesto po broju  muškaraca oboljelih od karcinoma, dok su žene ispod donje granice Republike Hrvatske. No, obzirom da uzroci karcinoma multikauzalni i dosta ovise o genetici te navikama oboljelih, teško je povezati uzroke upravo sa rafinerijom.

Na sastanak su stigli i predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda koji su kazali kako je prema najnovijim podacima, koncentracija lebdećih čestica porasla sa početkom sezone grijanja, pa je kvaliteta zraka  druge kategorije. Povišena je i koncetracija sumporovodika, ali što se tiče drugih parametara- kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu je prve kategorije.

Zagađenje je konstanta, zaključak je ovog sastanka, a velik i nezanemariv čimbenik zagađenja su promet, osobito na graničnom prijelazu i grijanje na drva. Stoga su preporuke DHMZ  da se granični prijelaz izmjesti, a što se tiče grijanja, obzirom da je za to zaslužna lokalna samouprava, Grad Slavonski Brod ponovno je zatražio pomoć u uvođenju mjera kako bi se smanjilo onečišćenje na dobrobit svih građana.

 

Facebook Twitter Instagram