Vijesti

Kardinal Puljić: baština Sluge Božjeg Josipa Stadlera za Crkvu u Hrvatskoj i BiH ima veliko značenje

Svečano je danas bilo u marijanskoj župi Brodsko Vinogorje u Slavonskom Brodu: u prigodi 150. obljetnice svećeništva Sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, rođenog Brođanina, otvorena je i blagoslovljena novosagrađena Stadlerova spomenkuća sa samostanom časnih sestara Služavki Malog Isusa, reda kojega je utemeljio upravo Josip Stadler. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit, kardinal Vinko Puljić, a suslavili su đakovačko osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, biskup Željeznog odnosno Eisenstadta u austrijskom Gradišću, mons. Egidije Živković, te 30-ak svećenika. 

 "Sve što učinite jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili" – citirajući te evanđeoske Isusove riječi, kardinal Vinko Puljić u nadahnutoj je homiliji podsjetio okupljene vjernike na veličinu djela koju za najmanje i najsiromašnije među nama čine sestre Služavke Maloga Isusa, a koje je utemeljio Sluga Božji Josip Stadler. Prvi vrhbosanski nadbiskup, dobio je u svom rodnom gradu Slavonskom Brodu i Spomen kuću sa samostanom redovnica koje nasljeduju njegovu baštinu. 

A, kako je istaknuo nadbiskup Đuro Hranić, ovo je osobita radost za Đakovačko osječku nadbiskupiju, jer u vremenu kada je sve manje redovničkh zvanja, napose ženskih, Crkva u Hrvatskoj dobiva novu redovničku zajednicu i to  Služavki Maloga Isusa. "I Đakovačko osječka nadbiskupija željno iščekuje beatifikaciju Sluge Božjega Josipa Stadlera, koji će biti prvi sin naše Nadbiskupije koji će biti proglašen blaženim", kazao je nadbiskup Hranić. 

Na svečanost je došla i obitelj Bergamachhi iz Italije, koja je već dugi niz godina jedna od najvećih donatora djelovanju sestara Stadlerovki u Sarajevu. Majka i četiri sina zdušno pomažu materijalnoj obnovi Stadleorve baštine. "Prije 26 godina došli smo s našim, danas pokojnim ocem u Sarajevo, pratio nas je kardinal Martini iz Milana i njegov vikar Corti, te udovice  koje su nam pomagale. Mi imamo obiteljsku tvrtku koja proizvodi stolariju, a u vrijeme  rata došli smo u Sarajevo u proivincijsku kuću gdje smo vidjeli da su im potrebni nova vrata i prozori, a što smo im mi donirali i tako je počela naša suradnja, koja i danas traje", kazao je  Giovanni Bergamasschi. 

No, uz materijalnu obnovu baštine Josipa Stadlera, poznatog i kao velikoga graditelja crkvenih objekata svoga vremena, važno je i širenje njegovih duhovnih poruka, koje su, zaključio je kardinal Vinko Puljić, aktualne i u današnjem vremenu: "evanđeoska poruka nikada ne stari, a kako kaže i Papa Franjo, Bog je uvijek mlad". 

Izvor: brodportal

Facebook Twitter Instagram