Vijesti

KoHOM: VjeruJte struci a ne društvenim mrežama

 Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) apelira na medije i ukupnu javnost da poštuje privatnost i ljudsko dostojanstvo svih oboljelih od korona virusa, pa tako i oboljelih liječnika.

- Svjedoci smo svojevrsnog linča, kao i objave nepotpunih ili netočnih informacija vezanih uzoboljele liječnike što kod pacijenata izaziva paniku, nelagodu i strah, poručili su. 
Liječnici i drugo medicinsko osoblje kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, poručili su, ili su pod sumnjom da bi mogli oboljeti pod potpunim su nadzorom epidemiologa, poštuju sve upute, a njihovi radni prostori su dezinficirani.

Ističu slučaj liječnice obiteljske medicine iz Sesveta koju se otvoreno na društvenim mrežama proziva da je zaražena te se stvara panika, a njeni se pacijenti pozivaju da se hitno jave epidemiologu.

- Liječnica je, pri samoj sumnji, na mogućnost zaraze, sukladno pravilima struke, obavijestila nadležne službe. Sada se nalazi u karanteni, ordinacija je zatvorena i dezinficirana, a svi kontakti su obrađeni po pravilima i nalaze se u samoizolaciji, objasnili su.

KoHOM apelira na javnost i pacijente da po društvenim mrežama ne objavljuju neprovjerene informacije te da imaju povjerenja u svoje liječnike i drugo medicinsko osoblje koje ulaže maksimalne napore da se suzbije epidemija korona virusa u Hrvatskoj.

Također, pozivaju sve pacijente i javnost da se striktno pridržavaju preporuka Stožera za civilnu zaštitu RH, te preporuka Ministarstva zdravstva.

20.03.2020 12:36:03

Facebook Twitter Instagram