Vijesti

Koliko vozači koriste pojas i dječju sjedalicu? Akcija brodske policije

Postaja prometne policije Slavonski Brod jučer je tijekom poslijepodneva na području grada Slavonskog Broda provela preventivno-represivnu akciju u prometu pod nazivom „Pojas i dječja sjedalica“. Akcija inače nije provedena od veljače, zbog situacije s epidemijom te smanjenog prometa u proteklih nekoliko mjeseci. 

Naime, vrlo važni elementi sigurnosti vozača i putnika u vozilima su sigurnosni pojas i oprema za prijevoz djece u vozilima. Međutim, istraživanje o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa provedeno u Republici Hrvatskoj pokazuje da stupanj korištenja sigurnosnog pojasa vozača I suvozača iznosi oko 60%. Podaci o stupnju korištenja sigurnosnog pojasa kod putnika na stražnjim sjedalima još su više poražavajući i pokazuju da svega 14% osoba koristi sigurnosni pojas kad se prevozi na stražnjim sjedalima u automobilima. Vrlo često u prometnim nesrećama, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, prilikom prevrtanja osobe ispadaju iz vozila i zadobivaju ozljede od kojih smrtno stradavaju. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima pa je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Isto tako, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je kako bi se povećala sigurnost djece u vozilima. Analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštovanje zakonskih odredbi, odnosno djeca se prevoze na prednjim ili  stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

 

 

11.06.2020 09:37:52

Facebook Twitter Instagram