Vijesti

Komisija osigurala financijsku potporu za sjećanje na Holokaust

  

Europska komisija podupire sjećanje na Holokaust s 3 milijuna eura stvaranjem mreže mjesta sjećanja na Holokaust. Mreža predstavlja važan dugoročni doprinos kojim se osigurava da se prisjećamo žrtava Holokausta, u skladu s povijesnim činjenicama. Mreža omogućuje zaštitu i očuvanje lokaliteta Holokausta te podizanje svijesti među nacionalnim i lokalnim tijelima te javnosti i lokalnim zajednicama o Holokaustu kao povijesnom zlodjelu.

Strategiji EU-a za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovskog načina života ističe se važnost osoba koje su preživjele Holokaust u održavanju sjećanja na zlodjela Holokausta. Sjećanje na posljednju generaciju preživjelih osoba dragocjeno je i potrebno ga je zaštititi. Lokaliteti Holokausta, kao što su nacistički logori smrti, lokacije za strijeljanja i mjesta za skrivanje postaju sve važnija za odavanje počasti žrtvama i preživjelima te točno iznošenje njihovih priča.

 

Potpredsjednik Margaritis Schinas rekao je: Posljednjih mjeseci svjedočimo alarmantnom porastu antisemitskih zločina iz mržnje, govora mržnje, teorija zavjere i dezinformacija koji nas podsjećaju na najtamnija poglavlja naše povijesti. Moramo se usredotočiti na očuvanje lokaliteta obilježenih Holokaustom, tako da nikada ne zaboravimo što se događa kada bez suprotstavljanja dopustimo širenje antisemitizma i drugih oblika mržnje.

 

Financijska potpora dostupna je u pozivu na podnošenje ponuda. Organizacije se pozivaju da dostave ponudu najkasnije do 24. svibnja. Sve relevantne informacije dostupne su ovdje.

09.02.2024 13:44:04

Facebook Twitter Instagram