Vijesti

Konačno lijepe vijesti za sve oboljele od multiple skleroze

Poznata je kao “bolest s tisuću lica” jer je nije lako dijagnosticirati, uzrok joj nije posve razjašnjen, a tijek bolesti teško je predvidjeti.Simptomi često “dođu i prođu” u nekoliko dana, pa mnogi bolesnici u početku ne traže medicinsku pomoć.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje otprilike 6000 ljudi te da mnogi od njih ne znaju koje su im mogućnosti liječenja na raspolaganju, niti je terapija dostupna svim bolesnicima.

Na konferenciji za medije u prostorijama Društva multiple skleroze BPŽ, sve novosti vezane za liječenje predstavio je predsjednik DMS BPŽ, Željko Pudić, rekavši kako je tijek bolesti teško predvidjeti jer se često izmjenjuju pogoršanja i poboljšanja, no pravodobnim liječenjem pojava invaliditeta može se “odgoditi” 20 do 30 godina ili se čak može posve spriječiti.

Nakon dugo iščekivanih novih smjernica, konačno i liječnici u OB dr.Josip Benčević, kao i u svim drugim bolnicama u Europi, mogu odmah po postavljanju dijagnoze započeti s terapijom bez obzira na životnu dob oboljele osobe, naglasila je prim.dr.sc Lidija Šapina, spec.neurolog.
Upravo uvedeni novi lijekovi itekako će doprinijeti smanjenju stupnja invalidnosti kod oboljelih, kojih je u mlađoj životnoj dobi sve više, napominje dr. Marija Ratković, spec.neurolog.

Bez obzira na simptome koje imate, ukoliko oni bili i prolazni, vrlo je važno na vrijeme započeti s terapijom, jer je upravo multipla skleroza, reverzibilna bolest!
 

Facebook Twitter Instagram