Vijesti

konferencija „Industrijska proizvodnja i strana ulaganja“

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića konferenciju „Industrijska proizvodnja i strana ulaganja“ danas, 11. rujna 2018. godine u Zagrebu.

 

Konferenciju su organizirali Europska investicijska banka, predstavništvo Europske komisije u Zagrebu i Hanza Media s ciljem otvaranja rasprave o načinima stvaranja poticajnog okruženja za brzi rast izvozno orijentirane industrijske proizvodnje i povećanje ulaganja u industriju. 

„Vlada je partner u razvoju hrvatskog gospodarstva i poticanju ulaganja. Puno toga je iza nas u posljednje dvije godine: pad javnog duga koji je rezultirao u uštedama na kamatama od 2 milijarde kuna, povećanje kreditnog rejtinga prvi put nakon 2004 .godine, povećanje zaposlenosti od gotovo 5%, porezno rasterećenje od gotovo 2,5 milijarde kuna i, što me posebno raduje, povećanje indeksa ekonomskog raspoloženja koje je na najvećoj razini u posljednjih 11 godina. Krećemo dalje s cijelim nizom aktivnosti koje su u tijeku, a odnose se na daljnja porezna rasterećenja, reformu javne uprave i pravosuđa, višu kvalitetu obrazovanja i bolju povezanost s tržištem rada. Podizanje na ljestvici konkurentnosti zahtijeva kreaciju poslova s većom dodanom vrijednosti, inovacije, unaprjeđenje vještina, transfer tehnologije i znanja, mlađe gospodarstvo i olakšan pristup inozemnim tržištima. Pri tome, najvažniju ulogu u modernom tržišnom gospodarstvu kojem težimo imaju gospodarstvenici, vizionari – poduzetnici koji trebaju učinkovitu državu, pošten i jasan okvir, porezno i administrativno rasterećen sustav. Ovo je dobra prigoda za razmjenu znanja, iskustava i ideja.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Na konferenciji je bilo riječi i o Planu ulaganja za Europu te prijedlogu programa InvestEU 2021 - 27, iskustvima naših gospodarstvenika koji veći dio svoje proizvodnje plasiraju na strana tržišta, industrijskoj strategiji Vlade RH, novoj ulozi i značenju Hrvatske gospodarske komore, kao i o stvaranju stabilnog investicijskog okruženja i osiguravanju pristupačnih izvora financiranja na domaćem, europskom i stranom tržištu kapitala. 

Konferenciji je prisustvovalo dvjestotinjak vodećih gospodarstvenika, ekonomskih stručnjaka, akademika i vladinih dužnosnika.

 

 

Facebook Twitter Instagram