Vijesti

Kuhari 'Zlatnog luga' oživjeli stara slavonska jela na promociji monografije 'Muzej u loncu'

Gradski muzej Požega organizirao je sinoć u restoranu Zlatni lug u Donjim Emovcima, promociju monografije 'Muzej u loncu' autorice Maje Žebčević Matić. Kruna je to višegodišnjeg zajedničkog rada Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega i 16 muzeja istočne Hrvatske. Urednica monografije je dr. sc. Jelena Ivanišević, a recenzentice su dr. sc. Melanija Belaj i mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, a normative je izradio dr. sc. Andrej Kristek. Oblikovanje potpisuju dizajner Antonio Karača i Petra Vrdoljak (Radnja). Tvrdoukoričena monografija u 197 stranica sadrži 24 priče i 33 recepta zanimljivih i zaboravljenih koje je na terenu uspješno fotografirao Boris Knez. Uz Ministarstvo kulture RH i Grad Požegu tiskanje ove knjige su pomogli Restoran i prenoćište Zlatni lug, Alles d.o.o., Ljekarne Perak, Vinarija Perak i Grbić d.o.o.

Maja Žebčević Matić, inače ravnateljica Gradskog muzeja Požega, s ponosom je istaknula da je ideja za ovu monografiju nastala u požeškom muzeju, koji godinama pokušava na jednom mjestu okupiti što više tradicionalnih recepata s područja Slavonije, Baranje i Srijema – Sve su karte otvorene, bar što se tiče tradicijske prehrane. Ovom smo promocijom potvrdili koje blago i koje potencijale imamo. Posebno mi je drago da nam se priključilo svih šesnaest muzeja Muzejske udruge Istočne Hrvatske, od Virovitice do Iloka, od brodske Posavine do Baranje, u želji da zajedničkim snagama senzibiliziramo javnost za vrijednosti tradicijske prehrane i jela koja imaju ogroman potencijal ponajprije u turističkoj primjeni i ugostiteljstvu. Kroz formu knjige pronosimo tu priču i izvan granica naše regije, skidajući stigmu sa slavonskog kulinarstva i slavonske prehrane kao izrazito jednolične, nezdrave i kopirane raznim utjecajima.-   

U monografiji su predstavljena 33 jela, a svaki muzej i svaki kraj zastupljen je s dva jela. Požegu predstavlja vinogradarski ćevap, koji je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i turšija od krušaka miholjača, fenomen jedinog seoskog kompota bez šećera koji je karakterističan baš za ovaj kraj Požeštine. Tu su i Gojtani iz Gunje, Ćuptete iz Cernika, Saganlija iz Prekopakre, Granadir Marš iz Osijeka, Rezanci na žufi iz Slatine ili Čvarkara sa slaninom iz Iloka.  

Urednica monografije dr. sc. Jelena Ivanišević, posebno je naglasila da ova knjiga - Nije važna samo kao dokument povijesti i jednog zanemarenog dijela kulture, već ona nosi vrlo jasnu ideju o primijenjenim istraživanjima koja se mogu realizirati u osmišljenu turističku ponudu. Ova knjiga nije arhiva, to je vrlo živ i primjenjiv koncept, a pri tom vrlo popularan i intimno napisan.-   

Na promociji su govorile i recenzentice dr. sc. Melanija Belaj i mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, a projektu je podršku dao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je istaknuo - Slavonija je najljepša, najbogatija i najukusnija. Centar Slavonije je Požega, koja ima predugu tradiciju svega onoga što smo zaboravili, a po čemu smo posebni. Ništa ne moramo izmišljat, nikoga kopirati, imamo bogatu povijest, kulturu, gastronomiju. Mi smo zaboravili koliko smo dobri i kvalitetni i koliko drugi mogu učiti od nas Slavonaca. Imamo kvalitetnu i zdravu hranu koja se nigdje ne može naći. Slavonija je povijest, Slavonija je budućnost, ono u čemu svi trebamo uživati. Grad Požega će svakako i dalje pokušavati  uvjeriti cijelu Hrvatsku, a nadam se i šire da se isplati  doći u ova naša brda i doline, da se isplati ovdje uživati i sa svojom djecom provesti ovdje ugodno vrijeme i pokazati kako izgleda naša Hrvatska. Računamo i na turističku priču, turizam je budućnost Slavonije i naše djece. Vinska priča ide u dobrom smjeru, naši prirodni potencijali su ogromni.-

Vrsni kuhari restorana Zlatni lug, pripremili su nekolicinu vrhunskih jela opisanih u monografiji, te tako oživjeli pomalo zaboravljenu gastro povijest Slavonije. Glavni kuhar Marijan Bek naglasio je da za pripremu ovih jela – Treba ipak malo više vremena, da se čovjek pripremi, informira o ovim starim receptima, ali kad malo uđete u štos, nema problema. Mi smo već u ponudu ubacili neka od tih jela, posebna atrakcija je vinogradarski ćevap, a vjerujem da će naši gosti prihvatiti još neka od jela opisana u ovoj sjajnoj knjizi.-

Facebook Twitter Instagram