Vijesti

LIGA PROTIV RAKA I UDRUGA NADA OBILJEŽILI 13. DAN MIMOZA

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice,u Slavonskom Brodu održana je ovog vikenda trinaesta tradicionalna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji raka vrata maternice u organizaciji Hrvatske lige protiv raka Bpž. Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Organizatori su Liga za borbu protiv raka BPŽ i Udruga žena liječenih od raka dojke Nada. 

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja se, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papilomavirus visokog rizika).

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini umrlo je 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika).

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Glavna metoda probira – dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test.  Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Bolest se sporo razvija i  potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak.

Uz Nacionalni program, veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a koje je besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda. Nažalost, odaziv na besplatno cijepljenje protiv raka i dalje nije zadovoljavajući.

U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola starija od 15 godina i osigurana pri HZZO-u ima pravo izabrati ginekologa Primarne zdravstvene zaštite.

 

  

26.01.2020 07:34:22

Facebook Twitter Instagram