Vijesti

Lipik domaćin 3x3 Challengera 21. i 22. svibnja

 IZVOR: https://basketball.hr/

Nakon prošlogodišnje prisilne stanke uzrokovane pojavom korona virusa, u Hrvatsku se vraća vrhunska 3x3 košarka i to zahvaljujući Lipiku koji će 21. i 22. svibnja (petak i subota) biti domaćin 3x3 Challengera, prvog svjetskog 3x3 challengera od studenog 2019. Biti će to i jedini 3x3 challenger koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu na kojima će, od 24. do 28. srpnja, 3x3 košarka doživjeti olimpijsku premijeru!

Ogromno je to priznanje za Lipik i Udrugu Libox koja već 22 godine organizira turnire 3x3 i ulične košarke u Lipiku, a od 2016. godine imaju status 3x3 challengera i partneri su FIBA 3x3, krovne asocijacije ovog novog olimpijskog sporta. „Lipik je jedan od najvažnijih povijesnih organizatora u novoj igri 3x3, domaćin Challengera od 2016. godine“, piše između ostalog u tekstu koji je objavljen na službenoj FIBA 3x3 stranici https://fiba3x3.com/en/news/2021/fiba-3x3-challengers-set-to-return-in-lipik.html

Na Lipik 3x3 Challengeru 2021. u Lipiku će nastupiti 16 ekipa i sustav natjecanja će biti kao i ranijih godina. Prvog dana su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine te razigravanje u 4 skupine glavnog turnira, a u subotu su na rasporedu utakmice knock out faze završni s finalom. Sve utakmice će biti odigrane u Školskoj sportskoj dvorani u Lipiku, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, kako sada stvari stoje vjerojatno bez publike, ali uz live streaming.Popis sudionika tek će se utvrditi u narednih nekoliko tjedana, ali uz najbolje europske ekipe, u Lipiku treba očekivati i neke jake interkontinentalne ekipe, prije svega iz Amerike i Azije.

Ekipe iz 20 zemalja, sa 4 kontinentaPodsjećamo da je u protekla 4 izdanja Lipik 3x3 Challengera u Lipiku nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to sa čak 4 kontinenta. Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire može se pohvaliti da je u protekle četiri godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe iz Tokya i Utsunomyje (Japan), iz australskog grada Townswilla koji leži na koraljnom grebenu, zatim ekipa iz Princetona koja je i 3x3 reprezentacija SAD-a. Igrale su još i ekipe iz Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Begije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zbog pojave korona virusa prošle godine u cijelom svijetu nije bilo 3x3 challengera, a odigran je samo završni Masters u Debrecenu. Ove godine je do sada odigran samo WT Masters u Dohi.

U Lipik dolaze i budući OlimpijciNa Olimpijskim igrama u Tokyu će nastupati samo 8 reprezentacija u muškoj i isto toliko u ženskoj konkurenciji. Na osnovu postignutih rezultata i renkinga, nastup u Tokyu su već osigurali u muškoj konkurenciji Srbija, Rusija, Kina i Japan, a u ženskoj Rusija, Kina, Mongolija i Rumunjska. Za preostala 3 od ukupno 4 mjesta u obje kategorije borit će se po 20 reprezentacija, među njima i Hrvatska muška 3x3 reprezentacija, na kvalifikacijama koje će samo 4 dana nakon Lipik 3x3 challengera biti odigrane u Grazu (Austrija). Stoga možemo očekivati da će neke od budućih olimpijaca igrati na challengeru u Lipiku.

Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox i idejni začetnik 3x3 Lipik challengera nije krio zadovoljstvo što će Lipik ponovno ugostiti najbolje svjetske 3x3 ekipe.„Ovo je ogromna stvar za 3x3 košarku, za nas kao organizatore, za Hrvatsku i za ovaj naš „mali“ Lipik koji se opet probio na svjetsku kartu kao prvi i zasada jedini 3x3 challenger u cijelom svijetu nakon studenog 2019. godine.

FIBA 3x3 je odabrala Hrvatsku i LipikUpravo je FIBA zatražila od nas da pokušamo organizirati ovaj povijesni 3x3 Challenger, usred pandemije, u Lipiku, u Hrvatskoj. Razlozi zašto su tražili to baš od nas leže u činjenicama da raspolažemo potrebnom profesionalnom opremom za odigravanje 3x3 natjecanja na najvišem nivou, imamo potrebno iskustvo i dobro smo organizirani, lokalna zajednica pruža punu podršku organizaciji i Hrvatska kao država je, kako to oni tumače, „poluotvorena“ zemlja, fleksibilna u epidemiološkim mjerama, bez policijskog sata, naglih zatvaranja preko noći i slično što jamči određenu sigurnost u aktivnostima. Naravno da ćemo pratiti i pratimo pozorno razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj, te ćemo shodno tome i reagirati. FIBA 3x3 Challengeri spadaju u vrhunska sportska natjecanja 1. kategorije, a s održavanjem ovog natjecanja na vrijeme smo obavijestili i tražili dodatne upute Civilnog stožera RH, te županijskog i gradskog civilnog stožera, Ministarstva sporta i turizma, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog košarkaškog saveza. Sam događaj ćemo organizirati u potpunosti u skladu s propisanim i određenim epidemiološkim mjerama, vjerojatno bez publike, a sama FIBA će se uključiti u preventivni dio COVID mjera koje inače primjenjuju na svojim svjetskim natjecanjima“, pojašnjava Pušćenik Jedini hrvatski 3x3 challengerLipik je već godinama jedini hrvatski 3x3 challengera, a od gradova u regiji status challengera imaju još Ljubljana, Beograd i Novi Sad. Lipik je do sada bio kvalifikacijski challenger za 3x3 WT Masterse u Pragu (Češka), Saskatoonu (Kanada) i Lauseanni (Švicarska).  U Lipiku su proteklih godina igrali najbolji igrači i ekipe 3x3 košarke iz cijelog svijeta. Jedina ekipa koja je na Lipik 3x3 Challengeru uspjela slaviti dva puta je Novi Sad (2016. i 17.), do ove godine najbolje rangirana ekipa na svijetu. Latvijska Riga, trenutni svjetski broj 1 je u Lipiku slavila 2018. godine, a 2019. je pobjedila ekipa Vrbas iz Srbije. Od 2016. godine kvalifikacijska natjecanja za plasman na Lipik 3x3 challenger (Sateliti i Questovi) igrani su u Melbourneu, Kopenhagenu, Moskvi, Minsku, Rigi, Lazzateu (Italija), Sarajevu, Beogradu, Vitezu te u Zagrebu, Splitu, Zadru i Varaždinu.

35 sudaca iz 20 zemaljaDodatnu važnost ovom spektakularnom sportskom događaju daje i činjenica da je u Lipiku tri godine za redom, u sklopu challengera održana međunarodna 3x3 sudačka akademiju. Tako je u Lipiku utakmice sudilo i službeno zvanje 3x3 suca steklo 35 kandidatkinja i kandidata iz Španjolske, Francuske, Italije, Rusije, Izraela, Ukrajine, Austrije, Mađarske, Portugala, Danske, Češke, Slovačke, Grčke, Nizozemske, Ruminjske, Litve, Švicarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji danas sude 3x3 evente po cijelom svijetu.

Zahvaljujući Udruzi Libox i FIBA 3x3, bez obzira na sve atualne probleme i nedaće, 3x3 košarka će nakon skoro dvije godine ponovno zasjati u Hrvatskoj i to u Lipiku, u gradu kojeg u svjetskim razmjerima s razlogom zovu „najmanja svjetska 3x3 metropola“.

20.05.2021 17:23:30

Facebook Twitter Instagram