Vijesti

Mani Gotovac najavila novi roman uzbudljiva naslova Generalu, ima tko pisati!

I ovog četvrtka u Gradskoj knjižnici održana je još jedna večer pod nazivom Ženskom stranom književnosti. Treća je to po redu večer u kojoj se predstavila autorica Mani Gotovac. Projekt Gradske knjižnice pod nazivom Ženskom stranom književnosti, zamišljen je kao razgovor s književnicama; o njihovu mjestu unutar korpusa književnosti, razgovor o razbijanju stereotipa vezanih uz pojam "ženskog pisma" te pokušaj stvaranja slike o književnicama, koje znamo samo iz njihovih djela, a koje su u svojim djelima spojile osobno čitateljsko i znanstveno iskustvo tega potom ispreplele s intimnim, autobiografskim diskursom. Sinoć je tako Mani predstavila svoj posljednji roman Ćutim te, koji je u jako malo vremena, pobrao apsolutne ovacije čitatelja. 

Psihijatar Milan Košuta je usporedio Mani Gotovac s poznatim boksačem Marijanom Benešom koga smo, rekao je Košuta, svi gledali čekajući kada će nokautirati protivnika kojega je uvijek dočekivao raširenih ruku i gledajući ga u ringu u oči, dobio bi udarce a onda bi ih čisto uzvratio i svladao protivnika. Priznao je da je knjiga Mani Gotovac koja, rekao je, piše o obitelji suptilno, mudro, detaljno i poučno, i njega nekoliko puta nokautirala.

Jer, istaknuo je, Mani ide do srži bez kompromisa i kaže - ili ću zadržati sebe ili ću umrijeti, hrabro stupa u odnos bez kojega, ustvrdio je Košuta, u životu nema ništa, bez obzira na to je li riječ o braku ili situaciji na poslu. Kako je rekao, knjiga postavlja puno pitanja, ali ne daje puno odgovora, a u svakom slučaju ju karakterizira autoričin poziv na ljubav i iskrenost.

Žanrovski je roman djelomice i roman o odrastanju vrlo senzibilnoga djeteta, detektira razloge suicida i pokazuje jednu istraumatiziranu obitelj, rekla je Matijašević. Spomenula je kako autorica na jednom mjestu kaže, suprotno Tolstoju, 'kako su sve obitelji nesretne na isti način i nesreća izgleda isto u svakoj obitelji.'

Književna diva, iskoristila je priliku i najavila svoj sljedeći roman, koji je u procesu nastajanja te se našalila kako se nada da će imati vremena ispisati ga do kraja, jer je ušla u 79. godinu života. Novi roman naziva Generalu, ima tko da piše, zapravo nastaje kao odgovor na djelo Gabriela Garcie Marqueza Generalu, nema tko pisati..

 

Facebook Twitter Instagram