Vijesti

Matica hrvatska podupire hrvatski jezik kao samostalni predmet u inozemstvu

 

U svjetlu donošenja Zakona o hrvatskom jeziku, koji je nakon dvogodišnje pripreme, na inicijativu Matice hrvatske 26. siječnja donesen u Hrvatskom saboru veseli nas najava Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH da će austrijska pokrajina Štajerska od sljedeće akademske godine uvesti hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinskoga jezika u svoj redovni školski sustav.

Ovo ulijeva nadu i uvjerava nas da će sve institucije hrvatske države skrbiti o hrvatskom jeziku na sustavan način, od udruga građana poput Matice hrvatske do ministarstava i drugih. To je sadržano i u novousvojenom Zakonu prema kojem se posebna skrb vodi o učenju i očuvanju hrvatskoga jezika i kulture među Hrvatima i njihovim potomcima koji žive izvan Hrvatske te o promicanju hrvatskoga standardnog jezika u svijetu poticanjem njegova poučavanja na inozemnim obrazovnim ustanovama.

Austrijska pokrajina Štajerska treba biti primjer i drugim pokrajinama i zemljama u Europi i svijetu u kojima se na slavističkim katedrama još nisu uspjeli izboriti za samostalno podučavanje hrvatskoga jezika, jednog od službenih jezika Europske unije. Pozivamo sve institucije da iskoriste svoj utjecaj te pomognu u ovom nastojanju da hrvatski jezik dobije na svim mjestima dobije svoj zasluženi status.

Matica hrvatska će to svakako činiti i dalje kao što već 182 godine skrbi o hrvatskom jeziku, književnosti, kulturi i znanosti. 


31.01.2024 16:26:00

Facebook Twitter Instagram