Vijesti

Međunarodna konferencija o demografskim promjenama

 Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj – pod pokroviteljstvom potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice, a u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade Vlade Republike Hrvatske – organizira međunarodnu konferenciju “Demografske promjene u Europi: Praktična rješenja Europske komisije” koja će se održati u ponedjeljak 11. prosinca 2023. godine u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4, s početkom u 10 sati.

 Konferencija će okupiti političare, kreatore javnih politika, međunarodne znanstvenike i stručnjake za demografiju te zainteresiranu javnost kako bismo istražili inovativna rješenja za društvene, gospodarske i političke izazove koje demografska tranzicija stavlja pred Hrvatsku, Europu – i globalno.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a uz njih govore i Wolfgang Lutz, direktor Centra Wittgenstein za demografiju i globalni ljudski kapital Sveučilišta u Beču, Mario Nava, Direktor Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama te Florence Bauer, regionalna direktorica za istočnu Europu i srednju Aziju za Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo.

Na konferenciji govore i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU te grčka ministrica društvene kohezije i obitelji Sofia Zacharaki.

 SKLAD POSLOVNOG I PRIVATNOG, MLADI, STARIJE GENERACIJE I LEGALNE MIGRACIJE

 Konferencija će pokriti četiri osnovne teme koje prate strukturu paketa instrumenata za demografiju Europske komisije: 1) bolje usklađivanje obiteljskih težnji i plaćenog rada; 2) osnaživanje mlađih generacija u njihovom napretku; 3) osnaživanje starijih generacija i održavanje njihove dobrobiti; 4) rješavanje problema manjka radne snage upravljanjem zakonitim migracijama.

O usklađivanju poslovne i privatne sfere te obiteljskih težnji i plaćenog rada govorit će Irena Weber, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Vincenzo Bassi, predsjednik Federacije katoličkih obiteljskih udruga u Europi, kao i Pieter Vanhuysse sa Sveučilišta Južne Danske i Danskog instituta za napredne studije.

O osnaživanju mladih generacija u kontekstu demografskih promjena na konferenciji govorit će tako ravnateljica renomiranog College of Europe Federica Mogherini, stručnjakinja za demografiju i viša istraživačica na Saveznom institutu za istraživanje stanovništva u Wiesbadenu Ludovica Gambaro, Arnstein Aassve, profesor demografije na Sveučilištu Bocconi u Italiji, kao i Željka Josić, državna tajnica Vlade Republike Hrvatske za demografiju i mlade. 

O osnaživanju starijih generacija govore Pieter Vanhuysse sa Sveučilišta Južne Danske i Danskog instituta za napredne studije te Andreas Edel s Instituta Max Planck za demografska istraživanja, a iz Hrvatske profesor Šime Smolić, voditelj projekta SHARE Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Iris Goldner Lang, predstojnica Katedre za europsko javno pravo i prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Na temu legalnih migracija u kontekstu demografskih promjena i nove dinamike na tržištu rada govorit će Helga deValk, direktorica nizozemskog Interdisciplinarnog demografskog instituta i profesorica migracija na Sveučilištu u Groningenu, Matthias Oel, Ravnatelj za Svemir, sigurnost i migracije Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, kao i Iris Goldner Lang, predstojnica Katedre za europsko javno pravo i prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

07.12.2023 18:44:00

Facebook Twitter Instagram