Vijesti

Međunarodna konferencija o proširenju EU, pravosuđu i temeljnim pravima

 U organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, 19. i 20. veljače 2024. u Zagrebu se održava ministarska konferencija pod nazivom „Budućnost proširenja Europske unije: Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava" namijenjena državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji. Konferencija će se održati u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, Hrvatske Bratske Zajednice 4.

 

Konferenciju će uvodnim govorima otvoriti ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te voditeljica Predstavništva Europske komisije (v.d.) Andrea Čović Vidović, dok će se će se povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi obratiti putem videoporuke. Uvodni dio na rasporedu je u ponedjeljak 19. veljače 2024. s početkom u 10.00 sati te je otvoren za medije.

 

Na ukupno pet panela koji će se održati u zatvorenom radnom formatu u ponedjeljak 19. veljače i utorak 20. veljače 2024., predstavnici Europske komisije, Ministarstva pravosuđa i uprave te predstavnici država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja raspravljat će o načinima dostizanja standarda Europske unije u poglavlju 23 tijekom pregovora o članstvu, kao i o neovisnosti, odgovornost i učinkovitosti pravosuđa. Paneli će također tematizirati suzbijanje i prevenciju korupcije te stvaranje strateškog antikorupcijskog okvira i jačanje neovisnih institucija na putu prema članstvu u Uniji.

 

U panelima sudjeluju ministrice i ministri pravosuđa Crne Gore i Kosovazamjenici ministra pravosuđa Albanije, Sjeverne Makedonije i Ukrajine te predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, uz sudjelovanje stručnjaka i pravosudnih djelatnika tih zemalja, stručnjaci iz Glavnih uprava Europske komisije za pravosuđe, proširenje i unutarnja pitanja, savjetnik ministra pravosuđa i suradnici, sutkinja Ustavnog Suda Republike Hrvatske, sveučilišni profesori, stručnjaci i savjetnici u pravosuđu.

 

15.02.2024 12:42:00

Facebook Twitter Instagram