Vijesti

Međunarodni dan obiteljskih liječnika- izazovan poziv koji treba voljeti

 O tome kako izgleda svakodnevnica liječnika obiteljske prakse, razgovarali smo sa prim.dr. Rajkom Šimunović iz Požege, koja nam je opisala kako su za vrijeme 'karantene' sve što su mogli radili telefonski kako bi zaštitili pacijente, ali im olakšali zdravstvene probleme koji ne biraju vrijeme.

Sada se polako uhodavaju u stari sistem rada, a on podrazumijeva bliske kontakte s pacijentima, pa i odlaske kući, za koje Šimunović kaže da joj ne padaju teško jer liječnici obiteljske medicine čine zajednicu sa svojim pacijentima i upravo je to ljepota ovog posla, napominje- biti tu za ljude i znati njihovu obiteljsku anamnezu, prilike i kako najbolje doskočiti nekom problemu.

Ovaj posao nema radnog vremena, kazala je Šimunović te napomenula da nije osobito atraktivan ni mladim liječnicima koji se uglavnom iznenade kada dođu na praksu- naime, liječnik obiteljske medicine treba biti dobar dijagnostičar te imati pregršt znanja iz brojnih područja. No, nerijetko ih se promatra u drugom svjetlu, kao da tek izdaje uputnice, dok oni manevriraju između pacijenata i  bolnica, specijalista te osiguravajućih kuća.

A što se tiče uputnica, Šimunović je pohvalila uputnicu A5 koja je tek sada zaživjela u praksi, iako postoji već neko vrijeme. Naime, s njom liječnici opće prakse mogu dogovoriti preglede sa specijalistima i tako skratiti vrijeme čekanja, ali i poštediti građane bespotrebog obilaženja institucija.

 

Foto: hms.ba

19.05.2020 10:09:28

Facebook Twitter Instagram