Vijesti

Međunarodni dan tolerancije: Svi smo mi različiti, a ta razlika nas obogaćuje

U svijetu se 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi

Foto: Ilustracija

Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanja između kultura i pojedinaca, a što je ključno za suzbijanje diskriminacije u 
UNESCO-voj Deklaraciji o načelima tolerancije i istaknuto je kako tolerancija nije „podnošenje“ ili pasivno prihvaćanje drukčijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi.

Naglašava se kako nam je tolerancija moralna, ali i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom potreba da sve države trebaju osigurati jednakost postupanja.

Nepravde, nasilje, diskriminiranje i govor mržnje posljedice su netolerantnog ponašanja, a mogu se spriječiti edukacijom, preventivnih programa, senzibilizacijom i dobrom komunikacijom.

S ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima provodi preventivni program „Zajedno“ protiv govora mržnje, a kojeg je kao primjer dobre prakse prepoznala i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

I policijski službenici Policijske uprave brodsko posavske obilježili su Dan tolerancije, predavanjima učenicima u Slavonskom Kobašu, Oriovcu i Novoj Gradiški..


16.11.2022 16:21:00

Facebook Twitter Instagram