Vijesti

Mihovil Penavić opet osigurao nastup na Svjetskoj geografskoj olimpijadi

Od 23. do 25. travnja Vukovar je ugostio 129 najboljih geografa Hrvatske iz osnovnih i srednjih škola na 25. po redu Državnom natjecanju. Natjecanje se sastojalo od pismenog ispita i praktičnog rada koji uključuju znanja i geografske vještine iz područja fizičke, društvene, regionalne geografije i geografije Hrvatske. Naša je županija ove godine imala četvero predstavnika iz tri škole.

U kategoriji 8. razreda našu je županiju po prvi put predstavljala Lucija Mahovne iz OŠ "Antun Mihanović" iz Slavonskoga Broda (mentorica Zdenka Suričević) i ostvarila vrlo dobar rezultat, ostvarivši 11. mjesto u konkurenciji 16 učenika.

U kategoriji 2. razreda Patricija Velečki, učenica Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s p.j. (mentor Ivica Blažević) osvojila je odlično 6. mjesto u konkurenciji 16 učenika. Patriciji je ovo već treće državno natjecanje iz geografije i prijašnji su joj rezultati s državne razine izvrsni (3. mjesto u 7. razredu i 4. mjesto u 1. razredu – ostvarila direktan upis na Geografski odsjek PMF-a u Zagrebu i Geografski odsjek FF-a u Zadru).

U konkurenciji 17 najboljih maturanata imali smo dvojicu već iskusnih i starih natjecatelja. Matej Švedić, učenik Gimnazije Matija Mesić (mentorica Katarina Marcikić) također je ostvario vrlo dobar rezultat plasiravši se na 14. mjesto, te si time osigurao 100 bodova za upis na Geografski odsjek PMF-a u Zagrebu. Mateju je ovo bilo četvrto državno iz geografije, a najbolji je plasman ostvario u 7. razredu kada je bio na postolju, osvojivši 3. mjesto.

Drugi naš predstavnik u konkurenciji maturanata bio je srebrni s posljednje svjetske geografske olimpijade, Mihovil Penavić, učenik Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s p.j. (mentor Ivica Blažević) koji se po treći put popeo na postolje, osvojivši izvrsno 2. mjesto odmah iza državnog prvaka Luke Banovića (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), te su si njih dvojica ovim plasmanom osigurala nastup na ovogodišnjoj 15. Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja će se početkom kolovoza održati u najstarijem sjevernoameričkom gradu Quebecu u Kanadi. Moramo spomenuti da je ovo Mihovilu bilo osmo državno natjecanje iz geografije, te je time postavio novi rekord u povijesti nastupa učenika naše županije. Osim spomenutog maturantskog dvojca Penavića i Banovića našu će zemlju na svjetskoj smotri najboljih geografa predstavljati još dvojica učenika 3. razreda, slavonac Nikola Bišćan, učenik Srednje škole Donji Miholjac i Leo Radalj, učenik III. Gimnazije iz Splita. Dečkima želimo puno uspjeha u Kanadi, a našem Mihovilu da nam opet donese medalju, ovog puta možda i onu zlatnoga sjaja.

Izvor: Ivica Blažević/Klasična gimnazija "Fra Marijan Lanosović"

 

Facebook Twitter Instagram