Vijesti

Ministar Banožić na obilježavanju Dana Vukovarsko-srijemske županije

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u srijedu, 11. studenog 2020. godine u Vukovaru na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije.

Uz ministra Banožića, obilježavanju su nazočili i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i drugi.

Tom prigodom kod centralnog križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, položeni su vijenci uz molitvu koju je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova, a u Hrvatskom domu u Vukovaru održan je svečani program dodjele nagrada i priznanja.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je svim građanima Vukovarsko-srijemske županije Dan županije i blagdan nebeskog zaštitnika Sv. Martina rekavši kako je ovo područje jedno od najteže pogođenih stradanjima u Domovinskom ratu te da postoji mnogo rana koje tek trebaju zacijeliti. „Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala, a za to je potrebna međusobna suradnja, inovativnost te ljubav i želja da se vlastitim radom oplemeni rodni kraj“, rekao je ministar, poručivši kako pohvaljeni i nagrađeni svojim primjerom to i potvrđuju.

Istaknuo je kako će Vukovarsko-srijemska županija i dalje ostati u fokusu Vlade RH, koja će učiniti sve kako bi nastavila s razvojem gospodarstva te prije svega ojačala poljoprivredu i stvorila uvjete za nova radna mjesta kako bi ovaj kraj mogao prosperirati i time zadržati mlade na ovom području. „Po prvi puta su osigurana sredstva i nova pretpostavka u vidu 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je od iznimnog značaja za Slavoniju i za politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj“, kazao je ministar.

Spomenuo je da ga kao ministra obrane posebno raduje što je danas u Vukovaru razmještena postrojba Hrvatske vojske te istaknuo da svako vrijeme nosi svoje junake i ljude koji su hrabri. „Ovo je vrijeme kada su itekako potrebni ljudi koji su spremni preuzeti odgovornost, koji će odvažno oplemenjivati Istok Hrvatske i našu Domovinu“, rekao je.

Ministar Banožić osvrnuo se i na 18. studenog kada će se obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i to po prvi puta kao državni blagdan: „I ove godine ćemo se na dostojanstven način prisjetiti žrtve Vukovara, Škabrnje i svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja koji nisu dočekali završetak rata i mirnu reintegraciju hrvatskog Vukovara i Podunavlja“.

Izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar u svojem obraćanju naveo je projekte koje je Vlada RH započela i realizirala u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istaknuo je kako se nalazimo u vremenu punom izazova zbog koronavirusa te kako stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije ne treba posebno objašnjavati što znači nositi se sa krizom i izazovima. „Naše obitelji podnijele su puno veću žrtvu u Domovinskom ratu i stoga kao malo tko u Hrvatskoj znamo cijeniti i slobodu i zdravlje. Odgovornim ponašanjem danas cijenimo one koji su tada položili svoje živote“ rekao je Mažar.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekata u posljednjih godinu dana, istaknuvši posebno Vladu RH koja je imala razumijevanja i stvorila uvjete za realizaciju projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“. „Ako se bude realiziralo ono što smo ugovorili, učinit ćemo veliku stvar. Siguran sam da ćemo to i uspjeti i siguran sam u daljnju suradnju s Vladom RH, a imam i veliko povjerenje u našeg ministra Maria Banožića“ rekao je župan te pozvao građane da što je više moguće Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježe kod svojih kuća uz svijeću i molitvu za hrvatske branitelje, kako bi se spriječilo širenje epidemije i sačuvali životi.

Čestitavši Dan Županije i dobitnicima priznanja Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković naglasio je kako nam uzor u ovim zahtjevnim vremenima uzrokovanim globalnom pandemijom treba biti grad Vukovar i njegovi stanovnici koji su unatoč strahotama u Domovinskom ratu smogli snage i nadišli sve mračne dane, te dodao da se upravo zbog njih vrijedi boriti za uspješnu i sretnu Hrvatsku s jednakim prilikama za sve.

Ukupno je dodijeljeno osam povelja i četiri nagrade Županije za 2020. godinu te dvije nagrade za životno djelo profesorima Josipu Petrinoviću – Joki i Stipi Tomiću. Dobitnik nagrade za životno djelo Stipe Tomić zahvalio se u ime nagrađenih na podršci svim predlagateljima, povjerenstvu za odabir, vijećnicima Županijske skupštine i obiteljima. „Mislim da ovo nije naš kraj, već tek poticaj da i dalje nastavimo raditi, a isto tako i poticaj drugima da se uvijek isplati raditi na dobrobit svih“ rekao je profesor Tomić.

11.11.2020 16:22:53

Facebook Twitter Instagram