Vijesti

Ministar Marić na brodskom Veleučilištu o fiskalnoj politici u 2019.

Fiskalna politika Hrvatske u 2019. godini te pripreme za uvođenje EURA kao službene valute bile su teme današnjeg predavanja ministra financija Zdravka Marića, namijenjenog prvenstveno studentima Veleučilišta u Slavonskom Brodu, koje je i organizator predavanja. Ministar Marić je kazao kako mu je ipak najvažnije čuti prijedloge i kritike, ponajprije mladih ljudi, neopterećenih politikom. 

Što se tiče fiskalne politike, nastavljamo kao i dosad, a loši rezultati u proteklim godinama su Hrvatsku doveli do prekomjernog deficita i spuštanja kreditnog rejtinga itd. Već smo prije dvije godine krenuli s mjerama smanjivanja javnog duga ali i rashoda važnih za kamate. Ove godine imali smo jedan izvanredan događaj (Uljanik) i bit će jako skup za državni proračun, no bez obzira na sve, proračun će ostati održiv. Da nije bilo Uljanika, hiopotetski rečeno, mogao bih reći da ćemo i ovu godinu završiti u suficitu, tj. višku prihoda.

No, kako god bilo, trend smanjivanja javnog duga se nastavlja, a studentima sam pokušao pojasniti zašto je to zapravo važno, jer i javni dug i sve kamate ima svoje posljedice na gospodarstvo a i same građane. Proračun jest najvažniji državni dokument, on je rađen na bazi projekcije od 2,8 do 2,9 posto rasta, to je trenutno realnost, no to nije stopa rasta s kojom se trebamo zadovoljiti, rekao je ministar financija. 

 

 

Facebook Twitter Instagram