Vijesti

Ministrica Vučković u radnom posjetu Novoj Gradiški

 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ovog je vikenda održala radni sastanak u Novoj Gradiški sa članovima Hrvatske poljoprivredne komore na temu Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Takvi sastanci su od iznimne važnosti jer je nacrt Zakona, kao i cjelokupna problematika doista kompleksna, kazala je ministrica te dodala da treba sačuvati OPG-ove koji su opstali unatoč dosad nepovoljnim uvjetima koji se tiču poljoprivrednih zemljišta.

Također je izrazila zadovoljstvo što su na sastanku postigli određeno razumijevanje u pogledu većeg zbližavanja ratarske i stočarske proizvodnje u Slavoniji, kičmi hrvatske prehrane i poljoprivrede, a usto je poslušala i kritike koje će ozbiljno uvažiti i razmotriti.

Ministrica se posebno zahvalila domaćinu, vlasniku OPG-a Antunu Vrakiću kazavši da je uvijek vrijedno čuti iskustva iz prve ruke kako bismo još više cijenili ono što rade hrvatski poljoprivrednici.

Vrakić se pak zahvalio što je ministrica dovela sami vrh institucija te što je prepoznato da Hrvatska poljoprivredna komora brani interese poljoprivrednika svih veličina- Hrvatsko selo osipa se sustavno već 30 godina, a naš je cilj da se svaki poljoprivrednik, sa 5 ili 500 krava, sačuva, poveća proizvodnju i da živimo kao uređena država te da svi zajedno živimo bolje, kazao je.

U pitanju je opstanak ruralnog prostora, naglasio je Vrakić pojasnivši da je poljoprivredno zemljište osnova proizvodnje, a to pitanje nije riješeno posljednjih 30 godina. Sadašnji Nacrt novog zakona na dobrom je putu, a pri tome se treba ugledati na druge postkomunističke države koje su pronašle načina da povećaju proizvodnju- u Brodsko-posavskoj županiji je preko 10 tisuća hektara zemlje zapušteno, u privatnom i državnom vlasništvu. Sve se to može staviti u funkciju, a ako smo u Europskoj uniji- zašto ne bismo mogli živjeti dostojanstveno kao u Austriji, zapitao se Vrakić. 

08.08.2021 08:42:18

Facebook Twitter Instagram