Vijesti

Mislimo o moždanom udaru na vrijeme

 U Gradskoj knjižnici jučer je održana radionica iz europskog projekta 'Mislimo o moždanom' koji je pokrenula udruga Cerebro Osijek s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije, liječenja i rehabilitacije moždanog udara, kazala je predsjednica udruge docentica Ružica Palić Kramarić.

Naime, moždani udar prvi je uzrok invalidnosti u Hrvatskoj i drugi po redu uzrok smrtnosti, a u 90% slučajeva mogao se prevenirati.

Prim.dr. Lidija Šapina tako je istaknula kako već mlađi, radno aktivni građani trebaju razmišljati o tome i implementirati zdravo ponašanje kako bi smanjili rizik- naime, iako na genetske predispozicije ne možemo utjecati, možemo se baviti rekreacijom, paziti na prehranu i držati pod kontrolom krvi tlak, šećer i masnoće.

Sve to smanjuje šanse za moždani udar, a jednom kada do njega dođe, od iznimne je važnosti brzo stići do liječnika, naglasili su stručnjaci-pravilnom i brzom terapijom, pacijenti mogu čak izbjeći i fizikalnu rehabilitaciju.

A da je moždani udar bolest sa potencijalnim brojnim problemima, pokazao je i prim.dr. Marinko Dikanović koji je svoje predavanje posvetio pitanju spolnosti nakon proživljenog moždanog udara. O ovoj se temi treba razgovarati kako bi oni koji se s time susreću znali da se ne trebaju sramiti te da imaju gdje potražiti pomoć, zaključio je Dikanović.

 

 

Foto: udruga Cerebro Facebook

25.10.2022 10:12:00

Facebook Twitter Instagram