Vijesti

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

 Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a iz Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo građanima su uputili apel da ne odgađaju preventivne preglede ili susret sa stručnjacima u slučaju bilo kakvih simptoma.

U Hrvatskoj se provode dva nacionalna programa ranog otkrivanja raka- raka dojke i raka pluća, što znači da građani koji spadaju u ugrožene skupine na kućnu adresu dobivaju termin za preglede na kojima se samo trebaju pojaviti bez čekanja i bez naručivanja. 

No, u 2020. odaziv je pao za 50% na razini cijele države zbog straha od pandemije, što je potvrdila i dr. Ana Muldini Dragoja, specijalistica radiologije u brodskoj Općoj bolnici. Ovim putem zamolila je građane da najave svoj nedolazak kako bi se slobodan termin mogao ustupiti nekome drugom, a posebno je istaknula da je primjetna i tendencija nedolaska na zakazane preglede.

Rana prevencija izuzetno je važna jer može doslovno spasiti život- ako se rak otkrije u ranoj fazi, pred oboljelom osobom je više opcija i mogućnosti, dodala je dr. Muldini Dragoja, a same pretrage su brze i bezbolne.

16.10.2021 10:16:51

Facebook Twitter Instagram