Vijesti

Moždani udar možemo liječiti i izliječiti, ali je bitno prepoznati simptome

Uz današnji Svjetski dan moždanog udara, akciju mjerenja krvnog tlaka, šećera i ostalih zdravstvenih parametara na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu, u vremenu od 9 dom 13 sati održavaju liječnici Odjela neurologije Opće bolnice dr. Josip Benčević. 

'Moždani udar možemo liječiti i izliječiti, ali je bitno prepoznati simptome i u što kraćem vremenu potražiti liječničku pomoć' – poruka je koja je tim povodom poslana s ove akcije. 

Moždani udar prvi je razlog invalidiziranja a drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj – kazala je Vlatka Šimunić Martić, dr. med., spec. neurolog. Ono što posebno zabrinjava je da sve više moždani udar doživljavaju mlađe osobe, 

Uz mediteransku prehranu, izbjegavanje štetnih životnih navika poput pušenja i uzimanja droga te prekomjerne konzumacije alkohola, važne su i redovite kontrole krvnog tlaka, šećera i masnoća te promjena stila života. Tim više što su upravo stres i depresija najveći krivci za moždane udare. Posebno je područje tjelesna aktivnost koja svoje pozitivne učinke ima na kompletan organizam.

 

 

29.10.2022 10:48:08

Facebook Twitter Instagram