Vijesti

Na današnji dan prije 89 godina osnovan Muzej Brodskog POsavlja

Muzej Brodskog Posavlja osnovan je 23. siječnja 1934. godine. Osnivač i prvi ravnatelj muzeja bio je Julije Hofmann, ljubitelj starina i zaljubljenik u svoj rodni grad, Slavonski Brod.

Po osnutku muzeja upućen je poziv za sakupljanje starina za muzej grada Broda kojim se "umoljavaju gospoda učitelji, svećenici i općinski činovnici, koji se nalaze u direktnoj vezi s narodom, da nastoje da svoje starine, koje se nalaze ili se tek pronađu na njihovom području pređu u vlasništvo muzeja grada Broda, gdje će biti pohranjene, a moći će ih svatko da razgleda".
Muzej je do danas nastavio skupljati predmete iz različitih povijesnih razdoblja koja najbolje opisuju prošlost Slavonskog Broda. Tako se u muzeju čuva više od 40.000 različitih predmeta koji su raspoređeni u neki od sedam muzejskih odjela: Prirodoslovni odjel, Arheološki odjel, Numizmatički odjel, Etnografski odjel, Kulturno-povijesni odjel, Odjel suvremene povijesti, Galerijski odjel.
Muzej je mjesto trajnog čuvanja, skupljanja i proučavanja kulturne i povijesne baštine grada i njegove okolice, a riječi prvog ravnatelja i njegovi vizionarski pogledi ostali su temelj za njegovo daljnje djelovanje..
Danas je u brodskom Muzeju povodom obilježavanja 89. obljetnice osnutka, predstavljen brončani mač s punokovinskom drškom iz kasnog brončanog doba.
 
23.01.2023 15:57:50

Facebook Twitter Instagram