Vijesti

Nadbiskup Hranić blagoslovio križni put u župnoj crkvi Sv. Vida u Novom Gradu

Danas su mještani Novoga Grada imali razloga za posebnu radost. U crkvi svetoga Vida, filijali marijanske župe Svilaj Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predvodio  je svečano euharistijsko slavlje, a potom i obred blagoslova novoizgrađenog križnog puta oko crkve. Mještani su, odjeveni u svečane slavonske narodne nošnje, dočekali Nadbiskupa počašćeni prigodom kojom dolazi: svečana posveta postaja križnoga puta, novoizgrađenih u zidu koji orkužuje uređeno crkveno dvorište. Križni put građen je proteklih pet mjeseci, prije svega, zahvaljujući brojnim donacijama žitelja Novoga Grada, dok je Općina Oprisavci osigurala sredstva za gradnju staza i uređenje okoliša crkve. 

 

 "Hvala svakome koji se dao ugraditi u ovo djelo. Posebno hvala obitelji Matijašević Franje i Marije koji su nam uvelike pomogli donacijom kao i  Ivan Đuzel, majstor iz Jaruga koji je naše ideje pretvarao u materijalni rad, a za uređenje prostora uz postaje križnog puta želim zahvaliti načelniku Općine Oprisavci, Peji Kovačeviću te Općinskom vijeću i djelatnicima Općine koji su donirali i postavili betonske opločnike odnosno stazu uz postaje. Upravo ove reljefne postaje su dar 34 donatora, pojedinaca i obitelji iz samoga mjesta Novi Grad. Hvala svima!" rekao je župnik i dekan Svilajskog dekanata preč. Jakob Šunjara. 


Predvodeći misno slavlje uz koncelebraciju župnika Šunjare i tajnika Nadbiskupijskog ordinarijata vlč. Domagoja Lackovića, nadbiskup Hranić potaknuo je okupljene vjernike neka hrabro žive svakodnevne izazove i neka se ne boje života te da pokušaju unatoč svim teškočama ostati i opstati u svome selu. U svjetlu Božje Riječi koja nas potiče na razmišljanje o odnosu prema Bogu i prema bližnjemu, nadbiskup je naglasio da bez čovjekoljublja nema ni Bogoljublja te istaknuo važnost zauzimanja svakog čovjeka za pravednost, ljudsko dostojanstvo i pravo na život te na borbu protiv grešnih zakona. Svečanost posvete Križnoga puta molitvenom su pobožnošću i pjevanjem uljepšali članovi župnoga zbora kao i članovi novogradskog Kulturno  umjetničkog društva Berislavić.

 

Ivica Vlašić

 

04.11.2018 21:27:00

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija