Vijesti

Najavljeni bogati programi za Dan grada Požege i Grgurevo

Ususret Danu grada Požege i blagdanu Grgureva, koji se obilježava 12. ožujka, održana je konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Darko Puljašić i direktorica ureda Turističke zajednice grada Požege Silvija Podoljak, najavili bogata višednevna događanja kojima će Požega obilježiti svoj dan. Gradonačelnik Puljašić je rekao da je ožujak mjesec u kojem u gradu Požegi ima pregršt prekrasnih događaja, njih čak više od 40 - Siguran sam da će, kako naši sugrađani, tako i njihovi gosti, uspjeti pronaći nešto za sebe. Svi zajednički možemo uživati u blagodati naših brda i dolina i u našem Grgurevu koje je jedinstveno u Republici Hrvatskoj. Imamo određene novine jer svake godine pokušavamo biti inovativni i zanimljivi kako bismo privukli što veći broj turista – istaknuo je  Puljašić i pozvao sve sugrađane da sudjeluju u programu obilježavanja ovogodišnjeg dana grada.

Program obilježavanja počinje već 1. ožujka i to 18. Požeškim Plesokazom koji traje tijekom cijeloga vikenda. Tu si 49. Dani Glazbene škole Požega koji traju od 4. do 8. ožujka, a svaka večer donosi novi koncert vrhunskih glazbenika. Uz tradicionalni Dan žena u požeškoj Gradskoj knjižnici, bit će održana i dva predavanja, ono Gorana Hruške na temu Požege u vrijeme osmanlijske vladavine te tribina u organizaciji Hrvatskog povijesnog društva „Požežani“ na temu bitke na brdu Sokolovac i oslobođenju od Osmanlija.

– Poseban naglasak stavljamo na 9. ožujka kada zapravo proslavljamo Dan grada. Već od 8 sati kreće Malonogometni turnir grada Požege, od 10 sati TZ Grada Požege i Udruga turističkih vodiča Požeško – slavonske županije organiziraju turistički razgled grada uz stručno vodstvo, a tu je i besplatna grgurevska vožnja kočijom u organizaciji Konjogojstvene udruge Vallis Aurea. U šetališnoj zoni očekuje nas Sajam rukotvorina i starih zanata, a centralni događaj svakako je svečani mimohod povijesnih postrojbi i smotra povijesnih postrojbi koje počinju od 11 sati. Ove godine u organizaciji Grada Požege, Gradskog kazališta, TZ i Plesnog studija Marine Mihelčić pripremili smo jedno uprizorenje legende o fra Luki. – rekla je Podoljak.

Svi zainteresirani posjetitelji i gosti moći će nakon ovog uprizorenja uz Udrugu Zdravi život prošetati upravo od Trga sv. Terezije i spomenika fra Luki prema velikom događaju – „Bike and Hike Grgurevu“ po Požeškoj gori. Naime, od 12 sati na obroncima Požeške gore na nekoliko lokacija posjetitelje očekuje pregršt doživljaja. Svi posjetitelji će moći za samo 25 kuna, koliko simbolično košta čaša, degustirati domaće specijalitete, kušati vina i dobro se zabaviti uz vesele domaćine. Tri su obilježene lokacije gdje posjetitelje očekuje degustacija čobanca, gojtana s pekmezom, slavonskih kobasica i slanine, vina kuće i voćnih rakija. Uz dobru hranu ovdje ćete uživati u prekrasnim putevima Požeške gore, u gostoprimstvu domaćina, zabavi uz slavonske tamburaše, šetnjama uz vinograde, ali i, ako želite, vožnjama biciklima koje možete iznajmiti kod Luks Bike Adventure.

Kao nastavak priče „Bike&Hike“ već drugog dana, u nedjelju 11. ožujka, uslijedit će obiteljski izlet na Požešku goru kojega organizira HPD Gojzerica. Organizirana su i brojna sportska događanja, od tradicionalnog Malonogometnog turnira Grada Požege do Odbojkaškog turnira, a mjesec će biti ispunjen i brojnim koncertima, izložbama i kazališnim predstavama. 

Izvor: pozega.hr

Facebook Twitter Instagram