Vijesti

Najnovije preporuke Stožera za civilnu zaštitu BPŽ

Stožer za civilnu zaštitu Brodsko-posavske županije danas je održao medijsku konferenciju kako bi izvijestili o najnovijim preporukama o javnim ojupljanjima.

Naime, svim organizatorima istih preporuča se odgoda ili otkazivanje, što znači da će prestati  izdavati suglasnost svima koji traže dozvolu za održavanje određenih manifestacija i okupljanja.

Ako organizatori, unatoč tome, odluče održati javno okupljanje- preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika, a pritom su dužni poštovati najviše higijenske standarde- osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima, dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od bližeg socijalnog kontakta te dati uputu sudionicima da ne dolaze na javno okupljanje ako imaju respiratorne tegobe i/ili povišenu temperaturu.

Župan Danijel Marušić zahvalio se zdravstvenim radnicima i onima iz žurnih službi, a posebno i građanima koji se pidržavaju uputa jer je iznimno važno da se upute prate.

Ovih dana očekuje se dolazak građana koji inače žive i rade u drugim zemljama, a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković kazao je da trenutno imaju 104 osobe pod nadzorom, 34 osobe su potvrđeno zdrave i izašle iz kućne izolacije. Zahvalio se svima koji su bili u kućnoj izolaciji te naglasio da su ti građani pokazali veliku odgovornost, te da ih se nipošto ne smije stigmatizirati.

A na popis zemalja iz kojih dolazak zahtijeva samoizolaciju, osim Kine i Italije, dodani su i Južna Koreja, Malezija, Bahrein, Hong Kong, Japan, Singapur, no našim su građanima posebno važne europske zemlje- stoga građani koji dolaze iz Italije, Njemačke, Švicarske, Španjolske, Austrije, Engleske, Nizozemske, Švedske i Bele Krajine iz Slovenije- ako osoba dođe iz tih zemalja, dobit će rješenje od graničnog sanitarnog inspektora po kojem je dužna ići u kućnu izolaciju.

Ako se kojim rijetkim slučajem dogodi da osoba ne dobije rješenje, potrebno je nazvati 091 517 0426, broj epidemiologa u pripravnosti.

Preventivne mjere i dalje se fokusiraju na redovito i temeljito pranje ruku, te držanje odstojanja u javnosti. 

Facebook Twitter Instagram