Vijesti

Nova pravila za mlade poljoprivrednike - Više od 132 milijuna kuna potpore

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ovoga tjedna je objavila novi Natječaj za operaciju 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ iz Programa ruralnog razvoja RH. Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (na dan podnošenja Zahtjeva za potporu) koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

Kako doznajemo od ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilde Copić, 'uvedena su nova pravila u odnosu na ranije natječaje za mlade poljoprivrednike: Prvenstveno kriterij vezan uz 18 mjeseci, promijenjen je na rok od 24 mjeseca, a druga veća promjena je da intenzitet potpore koja se dodjeljuje može biti do 20 tisuća eura i do 50 tisuća eura. Kad je riječ o 50 tisuća eura - namjenjeno je onim mladim poljoiprivrednicima koji svoja socijalna davanja plaćaju po osnovi poljoprivrede, a spoemnutih 20 tisuća eura odnosi se na one poljoprivrednike kojima to ne mora biti uvjet. Osnovni je cilj natječaja taj da mladi preuzimaju gospodarstva od svojih starijih članova, dakle, generacijska obnova samog hrvatskog sela', kazala je za Radio Slavoniju ravnateljica Copić.  

Inače, potpora mladim poljoprivrednicima u obliku bespovratnih financijskih sredstava dodjeljuje se na dva načina:

372.000,00 kuna onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore.

148.800,00 kuna  onima kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 132.597.000,00 kuna. Ovim bespovratnim sredstvima mogu se financirati mnogobrojne aktivnosti kao npr. kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i dr.

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati. Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu počinje teći od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati. 

Sve detalje možete pogledati ovdje.

 

Facebook Twitter Instagram