Vijesti

NZJZ, Medicinska škola i SRC Step obilježili Dan trčanja

Svjetski dan trčanja je svjetska proslava tjelesne aktivnosti koja potiče pripadnike svih dobnih skupina da budu aktivni i redovito se kreću. Nije važno koliko brzo ili koliko daleko trčite – važno je sudjelovati na sebi najprimjereniji način. Važno je zabaviti se i unaprijediti vlastito zdravlje! Poručuju to i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji je organizirao obilježavanje danas u Slavonskom Brodu, u suradnji sa Srednjom medicinskom školom, SRC Step i Ulatramaraton klubom Mazator.-

Obilježavanje Svjetskog dana trčanja je pokrenuo strastveni trkač s Long Islanda po imenu Bill McDermott, a datum održavanja događaja posvetio je svom bratu koji je poginuo 8. studenog u automobilskoj nesreći. Nakon pomnog razmišljanja o tome kako bi trebao izgledati Svjetski dan trčanja i na koji bi ga način svi trkači u svijetu mogli obilježiti (individualno ili grupno trčanje, utrka i slično), pozvao je putem interneta sve trkače na lokalnoj i globalnoj razini da podrže njegovu inicijativu i istovremeno provedu organizirano trčanje. Oko 40 trkača iz Long Beacha i 60 iz raznih mjesta širom svijeta se 1999. uključilo u njegovu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana trčanja, a podaci o sudjelovanju i slike s održanih događaja objavljene su sljedećeg dana na internetu. Otada se nastavlja godišnja tradicija obilježavanja Svjetskog dana trčanja različitim događanjima u kojima sudjeluju tisuće trkača i na kojima se prikupljaju sredstva u dobrotvorne svrhe za više od 1000 dobrotvornih organizacija u svijetu. To je jedan od rijetkih događaja koji u svrhu podizanja svijesti o koristima trčanja istovremeno obilježavaju ljudi diljem svijeta bez obzira na podrijetlo, vjeru ili nacionalnost. Svjetski dan trčanja se svake godine obilježava u nedjelju koja je najbliže 8. studenome.

Trčanje je, uz hodanje, osnovni oblik kretanja i izvrstan način za zadovoljavanje osnovne biološke potrebe čovjeka za kretanjem. Jedna je od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti dostupnih cijeloj populaciji. Koristi trčanja su mnogostruke: prevenira debljinu, bolesti srca, visoki krvni tlak i dijabetes tipa 2, smanjuje rizik od srčanog udara, povećava kardiorespiratorni kapacitet, poboljšava cirkulaciju i funkcije cijeloga organizma, promiče zdrave stilove života i pomaže pri reduciranju loših i nezdravih navika (pušenje, alkohol i druge ovisnosti), poboljšava kvalitetu sna, raspoloženje, koncentraciju, smanjuje tjeskobu i stres, čini pojedinca zadovoljnim samim sobom i povećava mu samopouzdanje.

Da bi se smanjio rizik razvoja bolesti, održalo i unaprijedilo zdravlje, preporučuje se redovito trčati 30 minuta tri do pet puta tjedno, a  da bi zdravstvena korist bila veća, treba povećati vrijeme i frekvenciju trčanja. Naravno, intenzitet i ekstenzitet aktivnosti treba prilagoditi individualnim mogućnostima pojedinca i, ako je moguće, aktivnost provoditi u prirodi, na svježem zraku.

FOTO:Shutterstock

 

04.11.2022 14:44:00

Facebook Twitter Instagram