Vijesti

Održan 22. susret djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije s temom 'Stanje i moguće perspektive Slavonije'

  U pastoralnim prostorima osječkog Vikarijata održano je izlaganje na temu 'Stanje i moguće perspektive Slavonije' koje je otvorio Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. Izlaganju su nazočili saborski zastupnici, dožupani Osječko-baranjske županije, gradonačelnici i gradonačelnice, načelnici, predsjednici i članovi općinskih i gradskih vijeća, kao i ostali djelatnici u stranačkom i političkom životu. Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji se ispričao jer zbog sastanka užeg kabineta Vlade ipak nije mogao sudjelovati, izlaganje je održao njegov pomoćnik Krunoslav Karalić, ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Jedan od temeljnih problema Slavonije demografska kriza i depopulacija koja se očituje u smanjenju broja razrednih odjeljenja, upisanih studenata na osječko Sveučilište i nedostatku radne snage. Naglasio je kako je hrvatskom društvu nužna gospodarska, ali jednako tako i moralna obnova. Nedopustivo je da mladi ljudi odlaze zbog nereda u društvu i pravne nesigurnosti. 
''Kako bi se nešto promijenilo, nešto pokrenulo, potrebna je cjelokupna, sveobuhvatna revitalizacija Slavonije, a osobito dva područja. S jedne strane gospodarsko područje, a s druge – ja kao biskup ne mogu zažmiriti i zatvoriti oči – pred moralnim pitanjima, etičkim pitanjima s kojima se susrećemo'', istaknuo je nadbiskup Hranić.

 

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija