Vijesti

Održana 2. sjednica Gradskog vijeća grada Pleternice

 U prostoru Interpretacijskog centra Terra panonica, ove je srijede održana 2. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice.

Vijećnici su tako dobili priliku gradonačelnici postavljati pitanja tijekom aktualnog sata, a uglavnom su se odnosila na komunalije- naime, na području grada i okolnih naselja ima više zapuštenih nekretnina koje nakon smrti vlasnika nisu održavane, pa samim time ponekad postaju i opasnost za druge građane ili djecu. Gradonačelnica Marija Šarić ohrabrila je građane i vijećnike da takve slučajeve prijavljuju jer se zajednički svi trebamo skrbiti o našoj okolini, a bez prijava Grad ne može djelovati kako bi pronašao nasljednike i urgirao.

Takve se situacije inače uredno rješavaju proteklih nekoliko mjeseci, pojasnila je Šarić i izrazila nadu da će izgradnja nogostupa u Buku krenuti već ove godine jer su dosada učinjene sve pripremne radnje.

Jedna od  najvažnijih točaka dnevnog reda bila je ulazak Pleternice u urbano područje grada Požege, a gradonačelnica je ovom prilikom pojasnila kako se radi o ulasku Pleternice u ITU mehanizam po uzoru na Slavonski Brod. Naime, resorno ministarstvo kroz ove mehanizme želi decentralizirati sredstva i natječaji se raspisuju za točno određeno područje kojem bi pripadala i Pleternica stoga se ne mora sa svojim projektima boriti sa ostatkom Hrvatske nego se mogu posvetiti i pisanju projekata koji imaju svoje specifično mjesto u ITU mehanizmu.

Na sjednici se također razgovaralo o Vladinoj pomoći Požeštini za sanaciju nakon elementarnih nepogoda, a ovom prilikom gradonačelnica je pojasnila kako su pokušali osigurati sredstva za sva pogođena mjesta razmjerno nastaloj šteti. Kućanstva tako imaju priliku dobiti 30% sredstava kako bi pokrili trošak materijala, a ovom odlukom nisu obuhvaćene šupe i pomoćne zgrade.

Šarić je posebno istaknula kako je jako važno iskomunicirati građanima da se ovakva situacija vjerojatno nikada više neće ponoviti jer nije realno očekivati da će Vlada svaku elementarnu nepogodu sanirati iz proračuna, stoga je potrebno apelirati na građane da zaštite svoju imovinu putem osiguranja.

Također je važno da poljoprivrednici ponovno ispune obrasce, odnosno zahtjeve za prijavu štete jer dosada ima samo 10 prijava, a poznato je kako je više poljoprivrednika na području grada pretrpilo štetu u tuči i poplavi. 

16.09.2021 13:43:49

Facebook Twitter Instagram