Vijesti

Održana prezentacija knjige „Kulen - hrvatska mesna perjanica"

 U Velikoj vijećnici županijske uprave, u nazočnosti župana Danijela Marušića i autora danas je održana prezentacija knjige „Kulen - hrvatska mesna perjanica" Željka Garmaza koja je nastala u suradnji s   pedesetak hrvatskih kulenara i uz potporu slavonskih županija i udruge Chaine des Rôtisseurs Zagreb. Kako stoji i u samom predgovoru knjige, cilj ove publikacije bio je obraditi kulen, jedan od fenomena hrvatske gastronomije, na živ, dinamičan način te predstaviti sve registrirane slavonske proizvođače kulena, koji su  nazvani "kulenari".

Knjiga nije samo  studija o kulenu, nego priča, stav predstavljenih kulenara o toj izvanserijskoj deliciji. U knjizi se donose njihovi portreti koji oslikavaju ovaj  mesni fenomen, ali i govore o Slavoniji kao prelijepom dijelu Hrvatske. Svaki od kulenara je i fotografski ovjekovječen, jednako kao i njihovi kuleni. Po riječima privremenog pročelnika za poljoprivredu, Željka Burazovića, knjiga ima svrhu izgraditi prisutnost i rejting na tržištu naših proizvođača i zadržati dobru poziciju, vjerujući da će njihov trud biti još više prepoznat, posebice u pogledu financiranja. Dodao  je i to da se svinjogojska proizvodnja u našoj županiji trenutno odvija na 146 OPG-ova koja na tržište plasiraju između 55 i 60.000 životinja.

Predstavnik Udruge Chaine des Rôtisseurs zahvalio je na velikoj podršci Brodsko-posavske županije pri realizaciji i izdavanju ove knjige koja ima za cilj predstaviti ono najbolje što Hrvatska ima za ponuditi u smislu gastronomske ponude i izvan naših granica. Župan Marušić kazao je kako je ponosan što je došlo do realizacije ovako jedne bogate publikacije, pogotovo znajući koliko truda i ljubavi treba biti uloženo u proizvodnju kulena kao i ostvariti materijalno-tehničke uvjete: "Kulen je nešto više od samog mesnog proizvoda, a upravo ova knjiga autora i svih onih koji su doprinijeli njenom izdavanju, ne samo da promoviraju kulen, već čuvaju i tradiciju i kulturu našeg podneblja, ali i Hrvatske u cjelini. Mi se kao mali narod možemo ponositi s velikim stvarima." – rekao je župan Marušić.

14.12.2022 13:16:53

Facebook Twitter Instagram