Vijesti

ODRŽANA SKUPŠTINA HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA

Skupština Hrvatskog nogometnog saveza održana je u zagrebačkom hotelu Sheraton, a dnevni red uključivao je i prihvaćanje izvješća o radu Izvršnog odbora i drugih tijela u 2017. godini, prijedlog završnog računa za proteklu godinu te izvješće revizora. Prisustvovalo je 39 članova, uz 17 odsutnih.

"HNS svakoga dana brine o održavanju hrvatskog nogometa u svjetskom vrhu. Sve to ne bi bilo moguće bez odličnog i marljivog rada pojedinaca u brojnim tijelima i odjelima saveza, poput licenciranja ili financija. Naravno, to se odnosi i na nogometni sektor, na sve klubove i županijske saveze. Svima koji daju svoj doprinos radu Hrvatskog nogometnog saveza zahvaljujem i od srca čestitam na onome što smo ostvarili u 2017. godini", naglasio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

"Pozivam vas da zajedno radimo na boljitku hrvatskog nogometa. Ove godine uživat ćemo u spektakularnim utakmicama s hrvatskom reprezentacijom, no iskoristimo taj pozitivan zanos i u svim drugim aspektima. Za razvoj domaćih natjecanja, za izgradnju infrastrukture, za konstruktivan dijalog s državom i lokalnim sredinama o konkretnoj pomoći za infrastrukturu i nogomet mladeži. Smatram da sve što činimo treba biti usmjereno prema mladim nogometašima i nogometašicama, da njima omogućimo što bolje uvjete za razvoj i bavljenje nogometom", dodao je između ostaloga.

Okupljene je pozdravio i Ilker Ugur, predstavnik Uefe, koji je poručio:

"Odlično je biti ponovno u Zagrebu, a HNS-u želim uspješnu skupštinu. Hrvatska je jedna od velikih uspješnih priča europskog nogometa, zemlja definicija nogometne tvornice. Kontinuirano proizvodi talente i to zahvaljujući predanom radu Saveza i klubova, a sudjelovanje na deset velikih natjecanja u 24 godine nevjerojatan je uspjeh - moja je Turska uspjela izboriti samo pet".

"Hrvatska, kao i ostale 54 članice Uefe, koristi Uefine razvojne programe i zadovoljstvo mi je obavijestiti vas da je Uefin Izvršni odbor odlučio povećati ta sredstva te nagrade za Euro 2020. Nadamo se da će ta potpora razvoju pomoći Hrvatskoj u razvoju još boljih igrača, možda boljih i od predsjednika Šukera. Želim Hrvatskoj puno sreće na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji".

Revizorsko je izvješće predstavio Vladimir Topolnjak iz PwC-a te potvrdio kako je revizija obavljena u skladu s međunarodnim standardima. Svi financijski izvještaji Hrvatskog nogometnog saveza istinito i fer prikazuju financijski položaj HNS-a i financijsku uspješnost, u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, smatra Topolnjak.

Hrvatski nogometni savez ostvario je u 2017. godini prihode u iznosu od 142.124.409,04 kuna, a rashode u iznosu od 147.743.925,21 kunu te ostvario manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 5.619.516,17 kuna. U odnosu na planirano, prihodi su ostvareni 109,3 posto, a rashodi 108,6 posto, te manjak prihoda nad rashodima 93,7 posto.

"Manjak prihoda nad rashodima očekivan je s obzirom da se u 2017. godini nisu održavale završnice europskog ili svjetskog prvenstva. To je uobičajena praksa. Savez je u 2017. godini ostvario sve programske ciljeve, a jedan od najvažnijih je plasman A-reprezentacije na SP, što će donijeti značajna financijska sredstva koja će nam omogućiti nova ulaganja u razvoj nogometa. HNS u potpunosti i u rokovima podmiruje svoje obveze prema dobavljačima i državnim institucijama, a finacijskim će sredstvima kao i uvijek raspolagati racionalno i odgovorno, strogo pazeći da se sve aktivnosti realiziraju u skladu s planovima", objasnila je Ružica Bajrić, voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove.

Izglasane su izmjene Statuta i Disciplinskog pravilnika te su odbijene dvije molbe za ublažavanje kazni, a HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić objavio je kako je dovršen natječaj za obnovu prvoligaških terena: "Odabrali smo dva izvođača radova i idući ćemo tjedan s njima održati sastanke. S gradovima smo već potpisali ugovore i krećemo s tim, možda i najvećim, projektom Hrvatskog nogometnog saveza".

Predsjednik Komisije za infrastrukturu Nenad Horvatić pohvalio je prošlogodišnja ulaganja u varaždinski stadion te najavio razvoj vinkovačke sredine paralelno s odigravanjem finala Hrvatskog kupa. "Obnova igrališta na dobrobit je svih nas. Nije obveza HNS-a skrbiti za infrastrukturu, ali činimo sve što možemo i nadam se da će se to početi više cijeniti", kaže.

Predsjednik udruge Nogometni sindikat Dario Šimić ukazao je na još jednu važnu temu: "S obzirom na iznenadne smrti spotaša na terenu, Nogometni sindikat proveo je anketu među igračima i u dogovoru s liječnicima zaključeno je kako je nužno obvezni liječnički pregled učiniti detaljnijim. Nećemo spriječiti svaku smrt, ali detaljnijim i redovitim pregledima mogli bismo smanjiti smrtnost".

Nagrade Trofej podmlatka uručene su četvorici zaslužnih: Stjepanu BenićuMilanu ĐuričićuJozi Piriću te posthumno Rudolfu Krznariću.

Izvršni odbor HNS-a na svojoj je sjednici jednoglasno donio prijedlog da za počasnog glavnog tajnika Saveza odabere Antu Pavlovića, koji je gotovo neprekidne 62 godine svog života član izvršnih tijela HNS-a.

Izvor i foto: HNS

 

 

Facebook Twitter Instagram