Vijesti

Održana Završna konferencija projekta Energetska obnova DVD Buk

U sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora prijavljena je i odobrena energetska obnova 9 zgrada javnog sektora sa područja Grada Pleternice. Vrijednost svih 9 projekata iznosi 5.069.504,09 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 3.105.681,43 kn.
 
Jedna od zgrada je i zgrada DVD Buk. Predstavnici grada Pleternice, na čelu s gradonačelnicom Marijom Šarić danas su održali Završnu konferenciju projekta 'Energetska obnova DVD Buk'. Vatrogasni dom koji je već dobio novi, primjereniji izgled u pratnji domaćina, zapovjednika DVD Buk Vinka Jušića posjetila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić sa zamjenikom Domagojem Katićem, direktoricom Poduzetničkog centra Pleternica Barbarom Rudež i Županicom Antonijom Jozić.

O samom projektu direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež – „Projekt energetske obnove zgrade  Vatrogasnog doma Buk vrijednosti 615.044,13 kuna izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi te oslobađanju sredstava za kvalitet niji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrade (članovi DVD-a, ali i mještan i i predstavnici raznih udruga ) dobit će ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno će porasti svijest o važnosti korištenja mjera  EnU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije CO2 u okoliš.  Projektne aktivnosti koje su provedene su izrada glavnog projekta energetske obnove s pripadajućim elaboratom ako je primjenjivo,  provedba mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije , povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije RAL ugradnjom,  stručni nadzor građenja,  energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat nakon provedene energetske  obnove, u pravljanje projektom i administracija, promidžba i vidljivost projekta. Svrha projekta je energetska obnova zgrade Vatrogasnog doma Buk s ciljem smanjena potrošnje energije u samoj zgradi društvene namjene. Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje (Q H,nd ) nakon provedbe projekta od  71 %. 

 
DVD Buk je najstarije vatrogasno društvo nakon DVD-a Pleternica na ovom području, a svi su složni kako je ova obnova novi iskorak ne samo za tamošnje vatrogastvo, već i za kvalitetu života cijele zajednice.
 
Zadovoljstvo, ali i zahvalu izrazio je predsjednik DVD Buk Vinko Jušić. “Zahvalni smo gradonačelnici Šarić i Gradu Pleternici što su prepoznali želje i potrebe, ne samo našeg društva već cijele ove zajednice. Jer, vatrogasno društvo sa svojim resursima radi i služi cijelom naselju, pa tako i naša infrastruktura, naš Dom i svi pripadajući objekti služe cijelom mjestu, svim društvima i udrugama te pojedinačnim potrebama naših članova i stanovnika,” rekao je Jušić.
 
"Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020."
 
 
 
 
 
 
22.07.2021 14:33:00

Facebook Twitter Instagram