Vijesti

Okrugli stol edukacijskih rehabilitatora

 U Osnovnoj školi Milan Amruš sinoć su se okupili mladi stručnjaci- edukacijskih rehabilitatori, pedagozi, psiholozi, defektolozi, logopedi i učitelji kako bi sudjelovali na okruglom stolu s na temu važnosti edukacijskih rehabilitatora u školama s redovnim i posebnim programom.

Ravnateljica Mirjana Jakovčev za početak je istaknula kako je jedan od problema nedovoljna priznatost njihove struke, s čime su se složili i ostali.

-Konačno mi želimo razgrnuti tu maglu i reći kolika je naša vrijednost i koliko je potreba za našim zanimanjem velika, jer u Slavoniji i Dalmaciji uopće nema edukacijskih rehabilitatora- kazala je ravnateljica.

Zašto je to tako, pitanja su šireg društvenog i birokratskog konteksta, no svi ističu kako je njihov studij zaista specifičan te uključuje i medicinsku domenu, a na natječajima za posao, ironično- logopedi, psiholozi i ostale struke mogu raditi na zamjeni za edukacijskog rehabilitatora, dok oni obrnuto to ne mogu.

Također, sudionici su istaknuli kako je javnost, ali i uprava neupoznata s činjenicom da su edukacijski rehabilitatori potrebni i u školama s redovitim programom, osobito zbog većeg broja djece s posebnim potrebama koji pohađaju redovne škole. A to je tek šire pitanje oko kojeg su se lomila koplja, pa je tako na okruglom stolu istaknuto kako posljednja istraživanja pokazuju da je za djecu s poteškoćama u razvoju često bolje da pohađaju posebnu školu u kojoj puno bolje napreduju, no korist odlaska u redovnu školu je ta da zdrava djeca razvijaju veću toleranciju. Što je i kome važnije, potrebno je odlučiti na individualnoj razini.

Martina Klinc, koja je po struci edukacijski rehabilitator također je istaknula kako javnost još uvijek ne zna što sve njena struka može i treba raditi- Mislim da svaka struka pridonosi na svoj način, pa tako i mi. Imamo jedan dio svog posla kojim pridonosimo napretku populacije.

Facebook Twitter Instagram